Az ízületi gyulladás okai - Mit tegyünk és mit ne

Az ízületi gyulladás okai – Mit tegyünk és mit ne

Mi okoz ízületi fájdalmat? Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az ízületi fájdalom csak az időseket érinti, de trauma, sport vagy ismétlődő sérülések következtében korán kialakulhat ízületi gyulladás.

Az ízületi fájdalmaknak életkori és genetikai okai is vannak – ilyen például az olyan ízületi gyulladás, amely a pikkelysömörben szenvedőket érinti; vagy a fertőzés okozta ízületi gyulladás.

Az ízületi gyulladás okai - Mit tegyünk és mit ne


A fájdalom három fő kategóriába sorolható.

Szövetek sérülése után, vagy amikor a szervi fájdalomreceptorok impulzusokat adnak át a központi idegrendszernek, a központi idegrendszer pedig az agyunkba.

A másik út az idegrendszer sérülése, amely magában foglalja az idegeket, a központi gerincvelőt és az agyat.

Az utolsó kategória az, amikor az idegrendszer nem működik megfelelően, ezért az agy a normál impulzusokat fájdalmasnak érzékeli.

Az érzett impulzusok szintje és a felszabaduló vegyi anyagok mennyisége nagyon különböző, így az átélt fájdalom súlyossága személyenként eltérő.

A hátfájás minden korcsoportban gyakran előfordul, 10. emberből nyolc tapasztal hátfájást valamelyik életszakaszban.

Ez azért van, mert a hátunk folyamatosan használatban van. Még akkor is, ha ülsz, pihensz, bizonyos fokú feszültség lesz a hátadban. Csak akkor pihen, amikor alszol, de akkor is lehet, hogy csavart helyzetben van, és a hátizmok nincsenek szinkronban.

A munka hatása


Ha valaki fizikai munkát végez az nagyban növeli az ízületi fájdalom kialakulásának kockázatát.
Mindemellett az ülő munka is problémát jelenthet. Az izom-csontrendszer a csontvázból és a
vázrendszert körülvevő izmokból áll, amelyek azért vannak, hogy megvédjék azt. Ülő munkánál
bizonyos mértékig megőrizhetjük a csontrendszer egészségét, de ha az izmainkat nem használjuk, akkor sorvadnak, és izomproblémák alakulnak ki, amelyek fájdalmat és mobilitás-csökkenést okozhatnak.

Egy egyszerű megközelítés szerint a mozgás hiánya károsítja az izmokat, míg a túlzott
mozgás jelentős csontváz elváltozásokhoz vezethet. Mind a túl sok, mind a túl kevés mozgás ízületi fájdalmat okozhat, ezért meg kell találni az egyensúlyt.


Miért számít a súlyunk?


A tanulmányok egyértelműen azt mutatják, hogy a megfelelő testsúly csökkenti a mozgásszervi
betegségek, különösen a csípő- és térdízületi gyulladások kockázatát. Vannak persze olyan okai az ízületi fájdalmaknak, amelyek ellen nem tehetünk semmit, mint például a reumás ízületi gyulladás vagy a pikkelysömör okozta ízületi gyulladás.


Testmozgás


Amennyire csak lehetséges jó lenne beépíteni a testmozgást a mindennapi életükbe, akár csak egy séta erejéig is Ahhoz, hogy számítson a mozgás, bizonyos mértékű pulzusszám-változásnak, bizonyos fokú “stressznek” kell lennie a szervezetben, de ez mindenki számára mást jelent. Ez az aerob kondicionálás növeli a véráramlást, és tápanyagokkal látja el a test azon részeit, amelyeknek szükségük van rá. Végezhetünk kargyakorlatokat vállproblémák esetén, miközben az asztalánál ülünk munka közben vagy nyakgyakorlatokat filmnézés közben is.


Milyen étrendkiegészítő szedése segíthet?


A D-vitamin, a kalcium és a halolaj szedése nagyon fontos. A D-vitamin hiánya ízületi fájdalmat
okozhat. A csukamájolaj jótékony hatással van az ízületekre, de jót tesz a szívnek és az emésztésnek is. Emellett kerülni kell a gyulladást okozó ételeket, vagyis a magas cukortartalmú ételeket, adalékanyagokat és a feldolgozott húsokat.

Stresszeljünk kevesebbet!


Bármit is teszünk, ha a munka/magánélet egyensúlyával kapcsolatos problémákat nem rendezzük, nem tudjuk hatékonyan kezelni a fájdalmat. A stressz állandósítja a fájdalmat, a fájdalom pedig fenntartja a stresszt, így nem kezelhetjük az egyiket a másik nélkül. A stresszoldásban segíthet a relaxáció és a meditáció.

Forrás: healthy-magazine.co.uk

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük