5 egyszerű mindennapi szokás a hosszabb, egészségesebb életért

5 egyszerű mindennapi szokás a hosszabb, egészségesebb életért

5 egyszerű mindennapi szokás a hosszabb, egészségesebb életért. A mindennapi rutint nagyon könnyű megszokni és nagyon nehéz változtatni ezen, még akkor is, ha az egészség a tét. Ugyanakkor érdemes elkezdni és kipróbálni azokat a dolgokat, amelyek csak és kizárólag jót tehetnek a szervezetünkkel, ezáltal a lelkünkkel is. Ez pedig egy hosszabb, egészségesebb élet alapja is lehet.

5 egyszerű mindennapi szokás a hosszabb, egészségesebb életért

 Néhány egyszerű, mindennapi szokás is elég ahhoz, hogy évekkel meghosszabbíthasd az életedet, megóvhasd az egészségedet és boldogabbá, fittebbé is válhass általa.

Egyél egy marék diót minden nap

Sokan, sokszor hallottunk már az omega-3 előnyeiről és a szív egészségére gyakorolt ​​jótékony hatásairól. Érdemes a dióféléket hozzáadni a napi étrendhez. Egy 30 éven át tartó kutatás során a Harvard kutatói azt találták, hogy azok, akik minden nap ettek diót, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból a vizsgálat során, mint azok, akik nem. Minél több ember evett diót, annál kisebb volt a halálozási kockázatuk.

A szakértők a diófélék koleszterinszint-kiegyenlítő tulajdonságaira hívják fel a figyelmet, ez jelentősen meghosszabbíthatja az életet. Próbálj meg diót hozzáadni a reggelidhez, vagy apróra vágott mandulát a salátához, hogy hosszabb és egészségesebb életet élhess. 

Futás

Ismerjük az edzés, a rendszeres sport, a futás közvetlen előnyeit. Ilyen például az edzés utáni endorfin felszabadulás, tisztább elme, alacsonyabb vérnyomás, stabil vércukorszint. De vajon milyen hosszú távú előnyökkel járhat ezeken túl a futás?

Dán kutatók határozottan úgy vélik, hogy a futás  az élet meghosszabbításának egyik legfontosabb kulcsa.

Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy a rendszeres futás meghosszabbíthatja az életet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a futás több mint hat évvel növelheti a várható élettartamot a férfiaknál, és több mint öt évvel a nőknél, ha heti egy-két alkalommal, legalább fél órát futnak. 

Kognitív stimuláció

A kognitív stimuláció az egészséges öregedés szempontjából is fontos, és számos módon kihívást jelenthet az elmének az életkor előrehaladtával. Soha nem vagy túl öreg ahhoz, hogy megtanulj egy új nyelvet, egy új hangszeren játszani, vagy hogy olyan dolgot csinálj, ami igazi kognitív, mentális kihívás elé állít. Fejleszd az agyadat, gondolkodásodat, elmédet rendszeresen.

Meditáció

Sokat lehet hallani a meditáció stresszoldó, egészségvédő és az egész testre gyakorolt ​​előnyeiről. De fontos tudni, hogy a meditáció segítségével hosszabb és egészségesebb életet élhetsz. A University of California-Davis tanulmánya szerint a rendszeresen meditáló emberek telomeráz szintje magasabb. Ez az enzim felelős a kromoszómák végein lévő telomerek meghosszabbításáért, ami befolyásolja az öregedést.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy azok a rákos betegek, akik több éven át kombinálták a meditációt más egészséges életmódbeli változtatásokkal, képesek voltak meghosszabbítani telomereiket. 

Emellett a meditáció  remek módja a stressz és a vérnyomás kezelésének, amely számos betegségtől megóvhat.

Járj társaságba

A hosszabb életű személyek rendszeresen szocializálódnak az emberekkel, azaz a családdal vagy a barátokkal, kollegákkal rendszeresen minőségi időt töltenek el.  Számos tanulmány kimutatta, hogy a fejlett és erős szociális kapcsolatokkal rendelkező emberek tovább élnek, illetve jobb a kognitív és fizikai egészségügyi állapotuk is.

Ezek a mindennapi szokások, nem nehezek, viszont annál nagyobb a hatásuk. Érdemes elkezdeni a jobb egészség és a hosszabb élet reményében.

Forrás: klix.ba, najzena.alo.rs

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük