Több, mint 10 fontos dolog, amit tudni érdemes a véradásról

Több, mint 10 fontos dolog, amit tudni érdemes a véradásról

Több, mint 10 fontos dolog, amit tudni érdemes a véradásról.

Több, mint 10 fontos dolog, amit tudni érdemes a véradásról

A megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. A véradásról, illetve ezzel kapcsolatban vannak dolgok és fontos információk, amelyeket, jobb, ha mindenki tud, mielőtt elindulna.

    A Magyar Vöröskereszt közlése szerint bárki lehet véradó, aki elmúlt 18 éves és a testsúlya meghaladja az 50 kilót.


    „Önkéntes véradáson 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle vérkészítmény állítható elő. Így fordulhat elő, hogy valaki egyetlen véradásával akár három ember életére lehet hatással.


    „A vér csak véradással pótolható, ezért nélkülözhetetlen az emberek bevonása ebbe a fontos társadalmi ügybe.” – hívta fel a figyelmet a közleményben Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetője.


   A véradásról tudni érdemes, hogy a kapcsolódó adminisztrációval, előzetes orvosi vizsgálattal indul. Majd jön a vérvétel. Utána a kis pihenő és ez így együtt általában egy óra alatt lezajlik.

„Arra kérünk minden egészséges felnőttet, hogy szánjon időt az önkéntes véradásra a nyári hónapok alatt is. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a részvételt, országszerte változatos helyszíneken, naponta szervezünk véradó alkalmakat.” – tette hozzá a vezető.

Véradásra szólít fel a Magyar Vöröskereszt. A tervezett véradásról, a pontos alkalmakról és időpontokról a leendő véradók a www.veradas.hu oldalon és a Magyar Vöröskereszt új Véradás applikációjából lehet tájékozódni.

MTI/Magyar Vöröskereszt

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük