Íme 10 egészen meglepő dolog, amitől száraz lehet a bőröd

Íme 10 egészen meglepő dolog, amitől száraz lehet a bőröd

Íme 10 egészen meglepő dolog, amitől száraz lehet a bőröd.

Íme 10 egészen meglepő dolog, amitől száraz lehet a bőröd

Látszik és érzed is, hogy száraz a bőröd? A bőrszárazság oka általában a nedvességhiány. De mi okozza ezt a nedvességhiányt? Ha úgy tűnik, hogy a szokásos hidratáló nem enyhíti a bőrszárazságot, annak meglepő okai is lehetnek.

„A bőrszárazságot a sérült bőrgát és diszfunkció vagy a szükséges egészséges zsírok hiánya okozza a bőr felső rétegében.” – mondja Shari Marchbein,  egy New York-i magánrendelő bőrgyógyásza.

Normális esetben a bőr felső rétege elhalt sejtekből és természetes olajokból áll, amelyek segítenek megkötni a nedvességet, így a bőr puha és sima marad.

De ha nincs elég víz ebben a felső sejtrétegben, ami akkor történhet meg, ha a védőolajok mennyisége csökken, a bőr kiszáradását okozhatja.

A legtöbb esetben a száraz bőr  nem jelent nagy gondot.

Rendkívül gyakori, minden korosztályban előfordulhat, és bárhol felbukkanhat a testen, a kéztől, az arctól a lábakig.

Az első amit teszünk, amikor szárazzá válik a bőrünk, hogy jól bekenjük hidratálókrémmel, de szerencsésebb lehet először tisztázni, mi okozza a kiszáradást.

Safe Laser akció

 Íme 10 meglepő ok a bőrszárazságra

Illatanyagok

 „Az illatanyagok hajlamosak irritálni a száraz bőrt vagy rontani annak állapotát, ezért kerüld az erős illatú dezodorokat és bőrápoló termékeket.” – mondja Amy Forman Taub, MD, a Northwestern Egyetem Feinbergi Orvostudományi Karának bőrgyógyásza.

Az illatanyagok az allergiás kontakt dermatitisz gyakori forrásai. Több használatba is beletelhet, hogy a bőr reagáljon, de előfordulhat, hogy már az első alkalommal észleled a negatív bőrreakciót. A testápolók és krémek több kárt okozhatnak, mint használnak, ha illatanyagokkal vannak tele. Olvasd el figyelmesen a címkéket, használj  illatmentes termékeket.

A szappan száríthatja a bőrt

Sok szappan, mosószer és sampon kivonja a nedvességet a bőrből és a fejbőrből, mivel úgy vannak kialakítva, hogy eltávolítsák a zsírt.  Fontos, hogy gondosan válasszuk ki az arc-, test- és mosószereket. Egy hidratáló testápoló jobb, mint egy szappan az eleve száraz bőrűeknek.

Genetika

A kutatók szerint a száraz bőr örökölhető. Egy tanulmány szerint a bőrgát kialakításában és hidratálásában szerepet játszó filaggrin fehérje termelődését szabályozó gének mutációi számos bőrbetegséget okozhatnak. Az ilyen mutációkkal rendelkező emberek szárazabb bőrtől szenvednek, és nagyobb eséllyel alakul ki náluk ekcéma.

A víz keménysége

A kemény víz megakadályozhatja a hidratáló krémek felszívódását. Ha a csapvíz nagy koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, például magnéziumot és kalciumot, azt kemény víznek nevezik. Ezek az ásványok filmréteget hagyhatnak a bőrön, ami kiszáradást okoz.

„A nehézfémek a bőrön lévő olajokat sűrű anyaggá alakítják, amely eltömíti a mirigyeket, súlyosbítja az olyan állapotokat, mint az akné és a rosacea, és megakadályozza, hogy a hidratáló krémek beszívódjanak a bőrbe.” – mondja Dennis Gross, MD, new york-i bőrgyógyász.

A csaptelepes vízszűrőkbe való befektetés segíthet. A szakértő azt is javasolja, hogy az A- és C-vitamint tartalmazó bőrápoló termékeket használd a mindennapokban, mert ezek ellensúlyozzák a kemény víz által lerakódott bevonatot.

Az akné elleni gyógyszerek és a retinol gyorsítja a bőrsejtek áramlását, szárazságot okoz

A szalicilsav kiválóan alkalmas a pattanások kezelésére, de kiszáríthatja a bőrt, amikor először kezded használni. A szárazság gyakori mellékhatása a retinolnak azért, mert a retinol fellazítja a kapcsolatot a sejtek között a bőr felszínén.

A jó hír, hogy nem kell lemondani ezekről a bőrápoló termékekről, de csökkenteni kell a használatuk gyakoriságát. Ám az égést, hámlást tekintsd olyan jelnek, ami arra figyelmeztet, hogy abba kell hagynod a termék használatát.

A száraz levegő, bent vagy kint, fokozhatja a száraz bőr tüneteit

Néha a benti levegő éppúgy megviseli a bőrödet, mint a kinti levegő. A hő csökkentheti a benti páratartalmat, amitől a bőr száraz lesz és viszkethet.

Szerencsére nem kell egész télen száraz, viszkető bőrtől szenvedned: a párásító segítségével helyreállíthatod az otthonod levegőjének nedvességtartalmát. A legjobb, ha a páratartalmat 30 és 50 százalék közé állítod.

Ezenkívül jó ötlet egy enyhe, 1 százalékos hidrokortizon krémet kéznél tartani. A hidrokortizon, amely néha vényköteles, csökkenti a duzzanatot, a bőrpírt és a viszketést, valamint segít megnyugtatni a száraz, repedezett bőrt és felgyorsítja gyógyulását.

Gyakori kézmosás

A sok kézmosás bőrpírhoz és irritációhoz vezethet. Ez nagy probléma lehet azok számára, akik gyakori kézmosást igénylő iparágakban dolgoznak, például az egészségügyben.

A szárító hatás enyhítése érdekében használj langyos vizet (a forró víz kivonja a bőr nedvességtartalmát), válassz hidratáló szappanokat, óvatosan szárítsd meg a kezeid, és utána használj valamilyen testápolót vagy krémet.

A hosszú, forró zuhanyozás hozzájárulhat a bőr kiszáradásához

Csábító lehet hosszabb ideig gőzölgő, forró víz alatt állni, különösen a hideg hónapokban. Ez a gyakorlat azonban problémákat okozhat a bőrödnek.

A hosszú és gőzös zuhanyozás vagy fürdő csökkenti a bőr nedvességtartalmát. A zuhanyozás legyen rövid, és a víz hőmérsékletét tartsd melegen, de ne forrón. A zuhanyozástól számított egy percen belül használj hidratáló krémet. A hidratáló krémek a legjobban nedves bőrön működnek.

Öregedés

A száraz bőr az idősödéssel egyre nagyobb problémát jelent. A 40 éves vagy annál idősebb felnőtteknél fokozott a bőrszárazság kockázata, és az ebbe a korcsoportba tartozó egyének körülbelül felét érinti. „Ahogy öregszünk, bőrünk kevesebb zsírt termel, és kiszárad.” – mondja a szakértő.

A nők esetében a bőrszárazságot a menopauzával kapcsolatos hormonváltozások is okozhatják. A napi többszöri hidratálás segíthet  keramidokat, nedvesítőszereket (például hialuronsavat vagy glicerint) és petrolátumot tartalmazó hidratálót kell keresni.

Ezek az összetevők segítenek pótolni az elveszett nedvességet, és gyorsan helyreállítják a bőr védőrétegét.

Bizonyos egészségügyi állapotok száraz bőrt okozhatnak

Az olyan bőrproblémák, mint a pikkelysömör és az ekcéma, hajlamosabbá tehetik a bőrt a kiszáradásra. De a száraz bőr utalhat valami látszólag független dologra is, például cukorbetegségre, pajzsmirigy-betegségre, vesebetegségre, alultápláltságra vagy akár HIV-re is. Honnan tudhatjuk akkor, hogy a szárazságot mi okozza?

A szakértők azt mondják, hogy figyelned kell a gyulladt területeket, a kéregképződést, az erős viszketést, a hiperpigmentációt, valamint a durva és/vagy hámló foltokat a bőrön, és ezen esetekben orvoshoz kell fordulni.

Miután feltárta a szárazság kiváltó okát, az orvos segíthet a megfelelő kezelés meghatározásában.

Bőrszárazság tehát akkor fordul elő, amikor a bőr felső rétegében lévő nedvesség elveszik különböző okok miatt. Többek között genetikai okok, durva szappanok vagy a száraz levegő miatt. Próbálj meg párásítót használni otthon, és illatmentes hidratálóval kezelni a bőröd.

Facebook oldal: ITT>>>

kép: Stock kép

FORRÁS

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük