reggeli

Ilyen a jó reggeli – Kiemelkedő szerepe van

A reggeli kiemelt szerepet játszik abban, hogy testünk és elménk is a legjobb formáját hozza.

Miért fontos a reggeli?

A reggelizés hiánya világszinten egyre nagyobb problémát jelent. Egyre több táplálkozási irányzat van, amely nem helyez hangsúlyt a reggelizésre, vagy akár el is hagyja azt például a fogyás érdekében.

Ezzel szemben magyarországi adatok szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada reggeli nélkül indul iskolába.

Ez az arány tovább romlik a 15-16 éves korosztályban. Ezt a tendenciát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító első étkezés.

A reggeli kihagyását számos egyéb negatív egészségügyi hatással is kapcsolatba hozták.

Bizonyos esetekben az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata nőhet. Emellett a rendszeres reggelizés pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra, például a figyelemre, a memóriára és az iskolai, munkahelyi teljesítményre is.

Mi kerüljön a reggelizőasztalra?

  • Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és az alábbi élelmiszercsoportokat tartalmazza:
  • Teljes értékű gabonafélék: Teljes kiőrlésű magvakból készült péksütemények, kenyerek vagy gabonapelyhek, amelyek biztosítják a reggeli energiaforrást és gazdagok élelmi rostokban.
  • Fehérjék: A tej és tejtermékek – például sajtok, joghurtok, kefir – magas kalciumtartalmuk miatt elengedhetetlenek. A tojás és sovány húsok szintén jó választást jelentenek. Növényi alapú táplálkozás esetén a fehérjebevitelt elsősorban hüvelyesek, diófélék és olajos magvak, illetve gabonafélék változatos fogyasztásával szükséges biztosítani, ezen túl a fehérjével dúsított növényi italok és egyéb növényi alternatívák is színesíthetik az étrendet.
  • Zöldségek és gyümölcsök: Magas rost-, vitamin- és víztartalmuk miatt nélkülözhetetlenek egy kiegyensúlyozott reggelihez.
  • Folyadék: Szintén fontos szempont a megfelelő folyadékbevitel: érdemes elsősorban vizet vagy ásványvizet választani erre a célra. Emellett a változatosság jegyében a tea, a 100%-os gyümölcslevek, a tej vagy a tejes italok is remek kiegészítők lehetnek.

A szakértők kiemelték, hogy az emésztési jóllét megőrzése érdekében a reggeli ételek változatos összetételére különösen figyelni kell.

A rostban gazdag gabonafélék és zöldségek segítik az emésztést, míg az olyan fermentált élelmiszerek, mint az alacsony zsírtartalmú probiotikus joghurtok, egyéb savanyított tejtermékek vagy a kovászos kenyér, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel támogatja a bélrendszer egészségét.

A zöldségek, gyümölcsök közül minél színesebben válogassunk, így lehetünk biztosak benne, hogy többféle vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek is jót tesz.

Facebook oldal: ITT>>>

Kép: Stock kép

Sajtóközlemény – Danone

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük