Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Ragyogj fehérben ősszel is – Így viseld stílusosan!A fehér szín sokak számára a nyár szimbóluma – de mi lenne, ha ősszel is ragyoghatnál benne? A 2025-ös őszi divattrendek újragondolták a színhasználatot, és a fehér most már nemcsak nyáron, hanem a hűvösebb hónapokban is hódít. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan kombináld stílusosan a fehéret az őszi alapdarabokkal, és hogyan tűnhetsz ki elegánsan a szürke hétköznapokon… További információ: Ragyogj fehérben ősszel is – Így viseld stílusosan!
- Change The Game konferencia – Márkaépítés nélkül ma nincs üzleti sikerAz erős márka ma már nem luxus, hanem alapkövetelmény. 2025-ben a verseny nem termékek, hanem márkák között zajlik – ezért is különleges, hogy Magyarországon először kerül megrendezésre a Change The Game konferencia, melynek központi témája: „A márkaépítés egyenlő az üzleti stratégiával.” Ez az esemény nem csupán egy újabb konferencia, hanem egy szemléletváltás kezdete a hazai… További információ: Change The Game konferencia – Márkaépítés nélkül ma nincs üzleti siker
- Ez a hónap örökre emlékezetes marad számodra – Húzz 1 kártyát és nézd meg a titkotMit üzen számodra az univerzum szeptemberre? A tarot most felfedi a hónap energiáit, lehetőségeit és kihívásait. Húzz egy kártyát– a választásod nem véletlen! Lehet, hogy egyetlen lap örökre megváltoztatja az előtted álló időszakot. Az élet tele van rejtélyekkel és véletlenszerű eseményekkel, amelyek gyakran formálják jövőnket. Valóban, sosem tudhatjuk, mit tartogat számunkra a holnap. De mi… További információ: Ez a hónap örökre emlékezetes marad számodra – Húzz 1 kártyát és nézd meg a titkot
- Tippek repülőjegy-foglaláshoz – A 2025-ös legjobb árak titkaiSokan azt hiszik, a repülőjegy-árak csak szerencse kérdései. Pedig nem! A profik tudják: vannak konkrét szabályok, időpontok és trükkök, amik segítenek akár 30–70%-ot spórolni egyetlen foglaláson. Most eláruljuk, mik ezek – és hogyan tudsz 2025-ben is okosan utazni anélkül, hogy vagyonokat költenél. 2025-ben is lehet olcsón repülni – csak tudni kell, mikor és hogyan! Akár… További információ: Tippek repülőjegy-foglaláshoz – A 2025-ös legjobb árak titkai
- Komoly tanulságokat tartogat a csillagjegyeknek szeptember 2. feleAz ősz nemcsak időjárási váltás — az emberi érzések, kapcsolatok és célok terén is ugyanúgy változások jönnek. A következő 15 nap sokat elárul arról, milyen úton indulsz majd tovább ősszel. Íme a horoszkóp a szeptember 2. felére! Ahogy a fák lassan elveszítik leveleiket, úgy az életünkben is bekövetkezhetnek változások, elengedések. Az ősz egy különleges időszak… További információ: Komoly tanulságokat tartogat a csillagjegyeknek szeptember 2. fele