300 000 egyszülős család van ma Magyarországon

Harmincadik alkalommal rendezik meg a sérült gyermekek napját, az eseményt szeptember 12-én a fővárosi állatkertben tartják – közölte a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos kedden Budapesten, az Egyszülős Központban.

    Nyitrai Zsolt azt mondta: a fogyatékossággal élők és az őket képviselő szervezetek számíthatnak a magyar kormány támogatására.


    Egy évtized alatt csaknem a háromszorosára nőtt a fogyatékosságügyi érdekképviseleti szervezetek állami támogatása – hangsúlyozta a miniszterelnöki biztos.


    Hozzátette: a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékossággal élők számára is megteremtse az önálló életvitel körülményeit, az integráció lehetőségét, hogy ők is hozzáférjenek az alapvető szolgáltatásokhoz.


    Nyitrai Zsolt arról is beszámolt: a kormány jó partnerségben működik együtt a fogyatékossággal élőket képviselő érdekképviseleti szervezetekkel.


    Ezen a területen kiemelten fontos a „semmit rólunk, nélkülünk elv”, azaz a fogyatékossággal élőket érintő ügyekben mindig kikérik az érdekeiket képviselő szervezetek véleményét, amelyet beépítenek a döntésekbe – mondta.


    A miniszterelnöki biztos az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) által szervezett rendezvényről, a sérült gyermekek napjáról szólva megjegyezte: több ezer fiatal gyűlik össze ilyenkor a fővárosban rokonaikkal, segítőikkel.


    „A Volánbusz 19 megye 57 városából térítésmentesen szállítja a résztvevőket a fővárosba.”


    Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke a harmincadik alkalommal meghirdetett rendezvényről elmondta:

„Változatos programokkal, például Vastag Csaba koncertjével várják a sérült gyermekek napjára érkezőket. Első alkalommal működnek együtt az Egyszülős Központtal, amely a rendezvényen hasznos információkkal segíti az érintett családokat.”


    Nagy Anna, a központ vezetője elmondta:

„Ma Magyarországon mintegy 300 ezer olyan család van, amelynek mindennapjaiból az egyik szülő hiányzik. Központjuk az elmúlt több mint négy évben 28 ezer családnak nyújtott támogatást.”


    A két civil szervezet közötti együttműködésről szólva kiemelte: a rendezvény lehetővé teszi, hogy szélesebb körben megszólítsák az egyébként gyakran „láthatatlanul élő” egyszülős családokat.

MTI

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük