Sokan nem tudják mit jelent az IG-L, pedig sok pénzed bánhatja.

Sokan nem tudják mit jelent az IG-L, pedig rengeteg pénzt lehet bukni miatta

Sokan nem tudják mit jelent az IG-L, pedig sok pénzed bánhatja.

Sokan akár egy hosszú hétvégére is, de ellátogatnak Ausztriába. Az osztrák rendőrök szigorúak, így nem érdemes „okosban” megoldani a dolgokat. Például ha valaki nem ragasztja fel az autópálya-matricát a szélvédőre, hanem csak odacsípteti, máris megbüntethetik. De mi is az Immissionsschutzgesetz-Luft?

Kezdjük mindjárt ezzel a nyelvtörő szóval!

Rövidítése: IG-L, és ezzel a kiírással már sokan találkozhattak az osztrák sztrádákon egy sebességkorlátozást mutató számmal együtt.

Fontos, ha valaki ezt az IG-L-t látja egy sebességkorlátozást jelző tábla alatt, akkor azt fokozottan érdemes betartani, jelentése: Immissionsschutzgesetz-Luft. Ebben az esetben a sebességkorlátozás környezetvédelmi célt szolgál, és a légszennyezettségi és/vagy zajszennyezési határértéktől függően lép érvénybe. Ha ezt megszegjük, a környezetet károsítjuk, ezért a büntetés is jóval magasabb. Alapesetben, ha 130 km/h-val haladunk a 100-as táblánál, akkor nagyjából 50 eurós büntetéssel lehet számolni, de a környezetvédelmi bűncselekményért akár félmillió forint feletti büntetést is kiróhat ránk az osztrák rendőrség.Osztrák közlekedési sajátosságok

Az Európai Bizottság döntése értelmében 2021. január 19-étől a külföldi, tisztán elektromos akkumulátoros vagy hidrogén-üzemanyagcellás autóval közlekedőkre kiterjesztették a mentességet az IG-L-es sebességkorlátozás alatti útszakaszokra.

Ausztriában a településen belüli, illetve kívüli utakon és az autópályán is büntetik a gyorshajtást. Létezik a kisebb mérvű gyorshajtásokra egy fix összegű büntetési tétel, ez az Organmandat. Ebben az esetben az elkövető pontosan ismert, ellentétben a másik kategóriával, amelynél nem tudni, hogy ki követte el a szabálysértést, de a gépjármű rendszámát tudják. Ez az Anonymverfügung, nem pontos összegként határozza meg a jogszabály, hanem egy tól–ig határt állapít meg. Az osztrák adatokkal kapcsolatban arra hívnánk még fel a figyelmet, hogy 2021 tavaszán a legfelső büntetési tételt 5000 euróra emelték.Osztrák közlekedési sajátosságok

Az osztrák sztrádákon követési távolságot mérő készülékeket állított fel a rendőrség. Büntetésre számíthat az, aki nem tartja be a követési távolságot.

Aki nem lyukasztott, nem ragasztotta fel a szélvédőre a matricát, illetve az nem érvényes, annak kötelező kifizetnie a büntetést. Jó hír, hogy online is lehet matricát vásárolni. Egyszerűbb is, ráadásul nem kell az eltávolításnál szenvedni az üvegen maradt ragasztó lekapirgálásával.Osztrák közlekedési sajátosságok

Az is fontos információ, hogy az osztrák–magyar határátkelőknél az osztrák hatóságok szigorúbban ellenőrzik a beutazó embereket és gépjárműveket, így a magyar állampolgárokat is.

forrás: Zsaru Magazin, police, MÁTYÁSI GYÖRGY

FOTÓ: INTERNET

Facebook oldal: ITT >>>

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük