A pihentető alvás titka - 12 hatékony tipp

A pihentető alvás titka – 12 hatékony tipp

A pihentető alvás titka – 12 hatékony tipp.

Ha napközben energikusnak, fittnek, boldognak, kiegyensúlyozottnak szeretnénk érezni magunkat, akkor ehhez elengedhetetlen a megfelelő hosszúságú, pihentető, mély alvás. A lelki, szellemi, testi harmónia alapja tehát egy igazán pihentető éjszaka. Ha kipihentek vagyunk, sokkal könnyebben leküzdhetjük napközben az akadályokat, gyorsabban forog az agyunk, többet nevetünk és erősebbnek érezzük magunkat.

Tudni kell, hogy rengeteg tényező zavarhatja meg a nyugalmunkat pihenés közben, ezért érdemes pár egyszerű, de annál hatásosabb trükköt bevetni annak érdekében, hogy az éjszaka csak és kizárólag a zavartalan, pihentető alvásról szólhasson.

1. Késő délután már ne fogyasszunk kávét.

Kávéval rengeteg ember kezdi a napot, egyfajta napindító rutinnak is számít. Egy zamatos, finom, léleksimogató kávé energiát ad, sőt boldogsággal tölt el. Kávézás közben átgondolhatjuk mi vár ránk aznap, mik a teendőink, milyen programok várnak ránk. Van, aki napközben, ebéd után is beiktat egy frissítő kávét. Ez kellő lendületet adhat a továbbiakra és ne felejtsük el azt sem, hogy nagyon finom. Ám ha késő délután is iszol még egy kávét, akkor valószínűleg még este is, jó sokáig pörögni fogsz. A nyugodt, mély alvás váratni fog magára, kitolódik a lefekvés ideje és a másnapot nem éppen kipihenten fogod kezdeni. Éppen ezért fontos, hogy bármennyire is megkívánod a kávét, késő délután már inkább ne fogyassz belőle.

    2. Nagyon fontos a hálószoba megfelelő hőmérséklete.

    Se túl hűvös, se túl meleg ne legyen. Ha túl meleg van éjjel a szobában, akkor nyugtalan éjaszkára számíthatsz. Szinte biztos, hogy forgolódással, nyugtalanul telik majd az idő. Ha pedig túl hideg van, a pihentető alvás is el fog maradni. Éppen ezért ez az egyik legfontosabb tényezője a pihentető alvásnak.

    Szakemberek szerint kb. maximum 20 fok az ideális hőmérséklete annak a szobának, ahol alszunk, de a legideálisabb a 18-19 fok. Ez a kellemes hálószoba hőmérséklet az, ami elősegíti a nyugodt alvást és jó hatással van a szervezetünkre. Fontos, hogy a külső-belső hőmérséklet különbségére is ügyeljünk, ez ne legyen több 15 foknál.

    3. A fények ne zavarjanak.

    Legyen sötét, vagy kellemes, hangulatos félhomály a hálószobában. Egy szép sötétítőfüggöny sokat segíthet abban, hogy a túl korai hajnali fények kiűzzék a szemünkből idő előtt az álmosságot. Olyan sötétítőfüggönyt válassz, ami harmonizál a hálószoba stílusával, hangulatával. Olyat, amire jó ránézni. A sötétítőfüggöny anyaga, mintája, textúrája, stílusa együtt az otthonodat ékesíti, érdemes időt szánni a megfelelő kiválasztására.

    4. A hálószoba színei, berendezései legyenek nyugalmat keltőek, békét, harmóniát sugárzóak.

    Olyan lakásdekorációkat válassz, amelyek megnyugtatnak, kellemes érzéseket keltenek benned. Fontos, hogy ne legyen túlzsúfolt a szoba, ahol alszol.

    6. Találjuk meg a számunkra ideális matracot, párnát.

    Sőt még az ágytakaró és a pléd is fontos szerepet játszik. Azon túl, hogy praktikus, hiszen kellemes meleget adhat, még dekorációs szerepe is van. A hálószoba hangulatát feldobja, még kellemesebbé teszi, főleg, ha színben harmonizál a szőnyeggel, dekorációkkal, sötétítőfüggönnyel.

    7. Közvetlenül lefekvés előtt ne sportoljunk.

    A cél az, hogy ellazuljunk, nem az, hogy felpörgessük magunkat. A sport stresszcsökkentő, enyhíti a szorongást, egészségmegőrző szerepe is van. Ha reggel sportolsz, energiával tölt fel, lendületet ad, növeli az állóképességet és elképesztő frissességgel tudod belevetni magad a napi teendők sokaságába.

    Közvetlen lefekvés előtt inkább ne sportoljunk, hiszen az edzés felpörgeti a pulzusszámot, ezért nehezíti az elalvást és garantáltan fáradtan fogod kezdeni a másnapot. Szakemberek szerint azonban ha este, lefekvés előtt másfél órával be tudod fejezni az edzést, akkor annak igen pozitív a hatása. De fontos, hogy az edzés ne legyen megterhelő. Ha erre figyelsz, akkor gyorsabban el tudsz majd aludni és mély, nyugodt, pihentető éjszaka vár rád.

    8. Legyen meg az esti lefekvésnek a rutinja, amit mindig követünk.

    Ágyazzunk be, húzzuk be a sötétítőfüggönyt, az ágytakarót, a plédet helyezzük el szépen összehajtogatva a kanapén, fotelban, vegyünk egy meleg, illatos fürdőt, hallgassunk kellemes, halk zenét, olvassunk egy jó könyvet, igyunk egy bögre meleg folyadékot.

    9. Szellőztessünk lefekvés előtt.

    Töltsük meg friss levegővel a szobát mielőtt álomra hajtjuk a fejünket. A friss levegő segíti a mély, nyugodt alvást és biztosítja a kevesebb éjszakai felébredést. Garantálja a jobb alvásminőséget és a lelki egyensúlyra is kiemelkedő hatása van. A szellőztetés, a szobába beáramló friss esti levegő elűzi a rossz hangulatot, a levertséget, illetve csökkenti az idegességet, megnyugtat. A szervezetünknek szüksége van arra, hogy ne elhasználódott levegőjű szobában, hanem egy alaposan kiszellőztetett, friss, oxigéndús levegővel teli hálószobában hajtsuk álomra a fejünket.

    10. Ne vacsorázzunk nehezet!

    Egy szendvics, salátával jó választás lehet. A nap utolsó étkezésénél tudja általában megbeszélni a család az aznap történteket, ezért nagyon fontos, hogy kellemes hangulatban, kellemes körülmények között teljen el a vacsora. Teríts meg szépen, tegyél ki szép étkészletet. Egy minőségi, díszes, mintás, színes tányérkészlet, szalvéta, pohár még jobban emeli a szép este, a közös étkezés hangulatát. Add meg a módját, szánj rá egy kis időt, nem fogod megbánni.

    11. Soha ne problémákkal feküdjünk le aludni!

    Gondold át mik történtek, de leginkább a szép pillanatok járjanak a fejedben. A hálószobában nem csupán a dekoráció a fontos és a meghatározó, hiszen a pihentető alvás egyik alapja a minőségi, kellemes érzést biztosító ágynemű. Szeresd az anyagát, a színét, a stílusát. Olyan ágyneműt válassz, amihez igazán jó esténként hozzáérni, hozzábújni. Amiben jó átgondolni az aznap történteket és amiben fantasztikus érzés álomra hajtani a fejedet. 

    12. Alvás előtt ne telefonozzunk, ne nézzünk TV-t, ne dolgozzunk.

    Kapcsoljuk ki az agyunkat, legalább este ne terheljük okoseszközökkel.

    A kialvatlanság fáradtságot, ingerlékenységet, stresszt okozhat. Kevésbé leszünk eredményesek és boldogok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy éjszaka valóban és teljesen ki tudjuk magunkat pihenni és az alvás nyugodt, zavartalan, békés legyen. Így garantáltan frissen, boldogan fogsz ébredni és örömmel, energikusan állsz neki az előtted álló napnak.

    Vendégcikk

    Post Author: StoryMix

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük