Hogyan készítsük fel az autónkat az őszi-téli túrákhoz és kirándulásokhoz?

Hogyan készítsük fel az autónkat az őszi-téli túrákhoz és kirándulásokhoz?

Itt az ősz, sokan pedig ilyenkor indulnak nagyobb utazásokra, nem pedig nyáron. Egyre többen döntenek úgy, hogy a nyári utazás helyett inkább össze barangolnak, hogy több napot eltöltsenek a hegyek között, esetleg túrázzanak az erdőben.

Az elmúlt években az őszi időjárás meglehetősen kegyes volt hozzánk, és még október végéig élvezni lehetett a kellemes, napos őszi időjárást, mely tökéletes az ilyen kalandokhoz. Idén sincs ez másként, ám ha autóval indulunk útnak, nem árt gondolni a megfelelő felkészítésre.

Utazás előtt ne felejtsük el felkeresni az autószerelőt!

A szakemberek azt szokták javasolni, hogy tavasszal és ősszel mindenképp érdemes átnézetni az autót, hogy megfelelő állapotban legyen az előtte álló időszakra. Ha tehát ősszel is nagy túrákat tervezünk, nem árt előtte felkeresni az autószerelőt, és ellenőrizni, hogy az autónk megfelelő állapotban van. Persze nem feltétlen kell nagy szerelési munkálatokra gondolni, viszont a fékek állapotának és a folyadékszinteknek az ellenőrzése hasznos lehet. Persze nemcsak a motorolaj szintjét érdemes megnézetni, és ha szükséges, feltölteni/cserélni, hanem a fékfolyadékot és a váltófolyadékot is – írj a Fékmester.

Az izzók ellenőrzése is nagyon fontos, hiszen a láthatóság lényeges, hogy biztonságosan közlekedhessünk. Az sem árt, ha a szerelő a motorra is vet egy pillantást. A gumicsere kérdése érdekes. Jellemzően azt szokták mondani a szakemberek, hogy akkor jön el a gumicsere ideje, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alatt van. Ha hegyvidéki területre megyünk, illetve a ha a hőmérséklet már kellően hideg az idő, akkor a túra előtt a téli gumik feltételéről sem szabad megfeledkezni.

Persze nem miden feladat igényli a szerelőt. A téli szélvédőmosót mi is betölthetjük az autóba, ahogyan a textil autószőnyegeket is kicserélhetjük gumiszőnyegre szakember segítsége nélkül is. Ha pedig hegyvidéki területre kirándulunk, a jégkaparó és a jégoldó is jó, ha az autóba kerül.

Ha sok csomagunk van, érdemes tetőcsomagtartóban gondolkodni

Bár sokan azt gondolják, hogy csak a nyári utazásoknál lehet hasznos egy tetőcsomagtartó, valójában bármikor hasznát vehetjük, ősszel és télen is. Ősszel sokan indulnak el biciklitúrára, és autóval szállítanák a kerékpárokat, de a síszezonban is rengeteg olyan holmira lehet szükség, ami nem fér be a csomagtartóba. Nem árt persze tisztázni, hogy mi is a tetőcsomagtartó és mi nem. A tetőcsomagtartó valójában azokat a kereszt rudakat jelenti, amik az autó tetejére kerülnek, nem pedig a rájuk kerülő boxot.

Hogy milyen tetőcsomagtartó válasszunk, nagyrészt az autónk típusa határozza meg, illetve, hogy milyen rögzítési megoldások vannak rajta (normál tetős, fix pontos tetősínes, tetőkorlátos stb.). Számos márka is van, amelyek minőséget képviselnek, mint például a Thule tetőcsomagtartó, mely rengetegféle autóra lehet jó választás. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy mit szeretnénk majd szállítani, mert ez is befolyásolhatja a döntésünket. Ha sokat utazunk, egy tetőbox megnöveli a rendelkezésre álló teret pakolás szempontjából, de a tetőcsomagtartó akkor is hasznos, ha a bicikliket is magunkkal vinnénk.

Vendégcikk

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük