Zsírégetők, proteinek, aminosavak és vitaminok - összefüggéseik és egészséges arányuk

Zsírégetők, proteinek, aminosavak és vitaminok – összefüggéseik és egészséges arányuk

A szervezet működéséhez szükséges az egészséges arányt megtalálni. Az egészséges táplálkozáshoz, a fogyáshoz, izomépítéshez pedig egész egyszerűen elengedhetetlen a makro tápanyagok megfelelő mennyiségének a bevitele, a fehérje, szénhidrát, zsír helyes arányának megtalálása és a vitaminoké.

A vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet optimális működéséhez. Ehhez megfelelő mennyiségben és minőségben be kell vinni a szervezetünkbe a tápanyagokat, proteinek, aminosavak, vitaminok formájában.

A szervezet működéséhez szükséges az egészséges arányt megtalálni. Az egészséges táplálkozáshoz, a fogyáshoz, izomépítéshez pedig egész egyszerűen elengedhetetlen a makro tápanyagok megfelelő mennyiségének a bevitele, a fehérje, szénhidrát, zsír helyes arányának megtalálása és a vitaminoké.

Ha valaki ezekről a dolgokról semmit sem tud, akkor bizony túlzásokba eshet, és előfordulhat, hogy szélsőségesen magas arányban beviszi őket a szervezetébe, vagy ellenkezőleg, elhagyja az egyiket teljesen. Mindkettő ugyan olyan rossz. A táplálkozás szempontjából az a fontos, hogy az kiegyensúlyozott legyen.

Protein, azaz fehérje

Az egyik ilyen létfontosságú tápanyag. A testnek szüksége van rá a megfelelő működéshez, de a sejtek növekedéséhez és helyreállításához, a csontok, inak, izmok építéséhez, egészségéhez, valamint az immunrendszer és az agy megfelelő működéséhez is. Tökéletes protein források a sovány húsok, mint a csirkemell, pulykamell, de a fehér húsú halak, a különböző zsírszegény tejtermékek, mint a túró, joghurt, vagy a tojás, a magvak is ide sorolhatóak. Nem beszélve a különböző protein turmixról, mely kényelmes módja a napi fehérjebevitel növelésének. De azon kívül, hogy mindenképpen elegendő mennyiséget kell fogyasztani belőle, azt is érdemes tudni, hogy testünk nem képes tárolni. A felesleg kiürül hulladékként, vagy súlygyarapodás formájában tárolódik, és emésztési problémákhoz is vezethet. Tehát túl sokat sem érdemes elfogyasztani belőle.

A fehérjékké összekapcsolódó aminosavak

Ezek az élethez alapvető fontosságú szerves vegyületek, melyek a szervezet sejtjeinek, például az izmoknak, a szöveteknek egyik fő felépítői. Olyan fontos funkciókat látnak még el, mint a tápanyagok felszívódása és az immunrendszer erősítése. Mivel a szervezetnek nem kell lebontania, így jól hasznosul folyékony, tabletta, por formában. Sportoláskor kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk a fehérjebevitel mellé.

Az étrend fontos részét képezik a szénhidrátok

Melyekre szintén szüksége van a szervezetnek. Ez biztosítja az energiát. Ha túl alacsony szénhidrátbevitel, akkor fáradság, levertség tapasztalható. Elhagyni semmiképpen sem szabad. Viszont ha túl sokat fogyasztunk belőle, súlygyarapodás lép fel, megjelennek a pattanások, és különböző betegségek melegágya is lehet, mint az inzulinrezisztencia, cukorbetegség, szív és érrendszeri gondok. Szénhidrát fogyasztásunk teljes kiőrlésű termékekből, zabpehelyből, hajdinából, kölesből, árpából, quinoból, hüvelyesekből, csicseriborsóból, lencséből, és olyan zöldségekből álljon, mint az édesburgonya, cékla nagyrészt.

A zsírok

Szintén fontos szerepet töltenek be a táplálkozásban. Elegendő energiát biztosítanak a szervezetnek, elősegítik a regenerációt, hozzájárulnak a szervezet, az idegrendszer egészséges működéséhez, ezenfelül pedig a vitaminok felszívódásában segítenek.

Vitaminok szerves vegyületek, melyekre szintén szükség van a szervezet számára. Kellő mennyiségben nem tudjuk előállítani, így csak plusz bevitel, tápanyag formájában juthatunk hozzájuk. A változatos, vegyes táplálkozás, kellő zöldség, gyümölcs, magvak formájában általában fedezzük a vitaminszükségletet, de sportolás, különböző betegségek mellett fontos még további vitamint a szervezetünkbe juttatni. Viszont itt is túlzásba vihetjük.

Az egészséges étrend változatos, kiegyensúlyozott és mértékletes. Az egészséges balansz megtalálása kifejezetten fontos, az egészség miatt, de fogyás és izomépítés közben is. Ha egyes tápanyagokból, vitaminokból vagy étrend kiegészítőkből a szükségesnél többet viszünk be, az egészségügyi kockázatot is hordozhat magában.

Vendégcikk

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük