A multivitaminok növelhetik a rák kockázatát?

A multivitaminok növelhetik a rák kockázatát?

A multivitaminok növelhetik a rák kockázatát?

A Killing Cancer Kindly (KCK) elnevezésű brit jótékonysági szervezet arra figyelmeztet, hogy a
multivitaminok 30 százalékkal növelhetik a rák kockázatát és erről egészségügyi figyelmeztetést is tartalmazniuk kellene a készítményeknek.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy az étrend-kiegészítőket, vitaminokat vénykötelessé tegyék, és korlátozzák a hosszútávú használatukat.


Azt mondják, hogy a termékek „nagy adag teljesen felesleges tápanyaggal bombázzák a szervezetet”, amelyek „szuperélelmiszerként” működnek a rákos sejtek számára, segítve azok növekedését és szaporodását. Az élelmiszerekben található természetes vitaminok viszont nem jelentenek veszélyt, mert lassan szívódnak fel. A szervezet csak annyit vesz fel, amire szüksége van, mielőtt a többit kiüríti. – írja a The Sun.

A KCK szerint „meggyőző” kutatások állnak rendelkezésre, melyek összefüggést sugallnak a
szintetikus vitaminfogyasztás és a tüdő-, prosztata-, bél- és mellrák megnövekedett aránya között.


Dr. Mohammad Muneeb Khan onkológus, a csoport vezetője azt mondta:

“Ketyegő időzített bombával nézünk szembe. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a vitaminokat is takarékosan kell használni, csak azok szedhetik, akiknek diagnosztizált vitaminhiányuk van, és csak addig, ameddig az egészségük helyreállításához szükséges.”


Az Egészségügyi és Élelmiszer-kiegészítő Információs Szolgálat (HSIS) azonban nem értett egyet ezzel az állásponttal:


„A vény nélkül kapható étrend-kiegészítők biztonságosan használhatók, és az ajánlott mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzák.”

A tápanyaghiány azonban valódi probléma , ezért azt javasolják, hogy mindenki vigyen be naponta D-vitamin-pótlást, a terhességet tervező nők pedig étrend-kiegészítővel pótolják a folsavat. Az öt éven aluli gyermekeknek is ajánlott A-, C- és D-vitamint szedniük. A táplálékkiegészítők szerepe az étrendünk feltöltése, nem pedig a tápláló ételek helyettesítése.

Úgy gondolják, hogy például a britek csaknem fele napi szinten szed étrend-kiegészítőket, amely általában a gyártók által „szükséges” szerves vegyületeknek nevezett anyagok széles spektrumát tartalmazza.

Ezekről azt mondják, hogy segítik fenntartani a normál anyagcsere-működést – a sejtjeinkben zajló kémiai reakciókat, amelyek a táplálékot energiává alakítják.

Testünknek szüksége van erre az energiára, hogy a mozgástól és gondolkodástól kezdve a
növekedésig és a helyreállításig mindent meg tudjon tenni.

Ugyanakkor tanulmányok régóta kimutatták, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend biztosítja az összes vitamint, amire az átlagembernek szüksége van.

Kovács Alexa

Forrás

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük