7 tipp, hogy stresszmentes karácsonyod legyen

7 tipp, hogy stresszmentes karácsonyod legyen

7 tipp, hogy stresszmentes karácsonyod legyen.

Még van idő a nyugodtabb karácsonyt előkészíteni! Catherine Hallissey pszichológus – aki ünnepi mesterkurzusokat tart stresszes szülőknek – saját tapasztalatai miatt kezdett a témával foglalkozni. Azaz hogyan lehet az ünnepi időszakot, a készülődést, az egész adventet karácsonyt stresszementesen megoldani.

„Soha nem felejtem el a karácsonyt, amikor majdnem összeomlottam. December 25-e volt, és azon az éjszakán a könnyeimmel küzdve rogytam le a kanapéra.(…) Ahelyett, hogy az örömteli emlékeket élveztem volna, kiégettnek éreztem magam. Egész nap feszült voltam, és aggódtam a gyerekek viselkedése miatt, vagy amiatt, hogy nem eszik meg a pulykát, amit anyám sütött.(…) Így hát tollat ragadtam, és azt az éjszakát azzal töltöttem, hogy egy listát írtam arról, hogy mi történt, hogy emlékeztessem magam a következő évre. Aztán a következő decemberben néhány egyszerű változtatást eszközöltem a rutinunkban.”

A pszichológus nő tudta, hogy nem ő az egyetlen, aki stresszként élte meg a karácsonyt. Úgy gondolta, hogy jó ötlet megosztani a tanácsait, segítve másokat. Mára a mesterkurzusa annyira népszerű lett, hogy elérhetővé tette az interneten is.

7 tipp, hogy stresszmentes karácsonyod legyen

7 tipp, hogy stresszmentes karácsonyod legyen.

Jegyezd fel nagyjából, mennyit költöttél már el ajándékokra, és mit kell még vásárolnod. Állapodj meg a családi ajándékok értékének felső határában, vagy csak azoknak vásárolj ajándékot, akikkel együtt töltöd az ünnepet. A barátoknak inkább javasolj találkozót egy italra vagy kávéra, így minőségi időt tölthetsz együtt velük, ám kevesebb kiadással fog járni.

Hajlamosak vagyunk túlságosan optimisták lenni azzal kapcsolatban, hogy mennyi időnk van karácsonykor. Állíts fel egy fontossági sorrendet, hogy kit szeretnél látni. A többieknek javasolj alternatívát – esetleg karácsony utáni vagy januári látogatást –, ami egyébként megkönnyebbülést jelenthet számukra is. Legyél közvetlen és őszinte, és magyarázd el, hogy kicsit módosítanod kell a terveken, ha esetleg próbálnak rábeszélni a látogatásra.

Gondold át, mi a fontos neked és családodnak az ünnepen. Ha megrémít a pulykasütés, ne tedd. Tudasd a vendégeiddel, hogy szívesen látod őket, de nem hagyományos ételeket szolgálsz fel, hogy több időt tölts velük. Vannak, akik ezt jobban elfogadják, mint mások, de ne feledd, Te vagy a vendéglátó. Azt is megteheted, hogy megosztod a terhet azzal, hogy valaki az előételt, egy másik a desszertet, és valaki más italt hozza.

Ha tudod, hogy a gyermekeid nem esznek sokat a karácsonyi vacsorából és nem szeretnek sokáig az asztalnál ülni, ne erőltesd. Ne érezzék kényszernek a karácsonyi ünneplés egyik részét se.

Minél hamarabb elfogadod, hogy a karácsony soha nem lesz tökéletes, annál jobban fogod élvezni.! Leveszi a nyomást, ha elfogadod, hogy egyes részek jól mennek, mások pedig nem. Remélhetőleg lesznek szép pillanatok is, és ezekhez kell ragaszkodni. Nem baj, ha többet tudsz pihenni. Nevess a kisebb katasztrófákon is – pl. az nem tragédia, ha szétrepedt a bejgli.

Ne a facebook-on látott posztok legyenek mérvadóak számodra. Emlékeztesd magad, hogy valaki más fénypontjait látod, és nem érdemes összehasonlítani őket a saját valóságoddal. A gyerekek a családjukkal töltött karácsonyra emlékeznek. Tehát legyen egyszerű. Elég néhány ünnepi tevékenység, amit minden decemberben együtt csinálhattok. Legyen szó közös filmnézésről karácsony estéjén forró csokoládéval, vagy kis sétáról a környéken, hogy együtt megcsodáljátok a villogó fényeket. Ez akár egy olyan hagyomány is lehet, amelyet Te alkottál meg, és mindenki évről évre várhat.

Mielőtt elpakolnád a díszeket januárban, szánj egy percet arra, hogy végig gondold, mi sikerült jól idén – és mi nem. Ahogy a családod egyre jobban hozzászokik a határaidhoz, ők is hozzáigazítják az elvárásaikat. A karácsonyban az a nagyszerű, hogy minden évben elérkezik újra. Tehát tekintsd a karácsonyt folyamatban lévő munkának – minden évben végezz néhány módosítást, és meg fogod látni, hogy egyre kevésbé lesz stresszes és egyre szórakoztatóbbá válik.

​Forrás: www.thesun.co.uk

További érdekes cikkek, horoszkópok, személyiségtesztek ezotéria rovatunkban olvashatóak. 

Kattints ide>>> és válogass több száz cikkünk közül:

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük