Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik – Recept, fotókkal

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik – Recept, fotókkal, egyszerűen, érthetően, követhetően. Illatos, puha, tökéletes. Olyan finom, hogy biztosan a kedvenced lesz. Kezdő háziasszonyok is bátran megsüthetik, hiszen a recept nagyon pontosan, végtelenül egyszerűen és érthetően lépésről-lépésre leírja mit és hogyan kell csinálni. A fonástól sokan félnek, mert túl bonyolultnak tűnik, de ebben a receptben fázisfotókkal azt is bemutatjuk. Hidd el, neked is menni fog!

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Fonott kalács hozzávalók:

2 kg liszt – Nagyi titka kelt süteményliszt

4 teáskanál só

8 evőkanál cukor

2 csomag vaníliás cukor.

4 egész tojás

500 gramm sütőmargarin

20 dkg teavaj

12 dkg élesztő

4 dl görög joghurt

1 zacskó sütőpor

kb. 3 dl víz

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, elkeverjük.

Mehet hozzá a cukor, vaníliás cukor.

4 tojást teszünk bele, majd a sütőmargarint és a teavajat.

Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a joghurtot és sütőport is kap a tészta, ettől lesz szép magas.

A tésztát egyszer így összedolgozzuk és csak utána kerül bele a víz, amennyit felvesz. Nálam 3, 1 dl víz kellett.

Közepesen lágy, de nem ragadós tésztát kapunk.

Ebből a mennyiségből 8 db fél kilós lesz.

A tésztát alaposan kidagasztom, letakarom és fél órát kelesztem.

Utána átgyúrtam ismét a tésztát és 12, 5 dekás darabokra osztottam, ezeket gömbölyítettem és pihentettem 10 percet.

Mindegyik darabot ellapítottam és felülről lefelé felcsavartam. A felcsavart részeket kb. 35 cm hosszú szálra formázom, minden kalácshoz 4 darab kell.

A 4 szálat egymás mellé teszem, kb 1-2 cm távolságra és felül összecsípem. Összefonom a szálakat.

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

A készre fonott kalácsokat sütőpapíros lemezre teszem, tojással lekenem mindet és fél órát pihentetem.

Ismét lekenem tojással és 175 fokra előmelegített sütőbe teszem, 30 percet sütöm. Ekkor visszaveszem a sütőt 155 fokra és sütöm még 20 percet.

Hagyományos fonott kalács, ahogy a nagymamák készítik - Recept, fotókkal

Én egy háziasszony vagyok, aki nagyon szeret sütni és főzni is. Örülök, ha másnak ezzel esetleg segíteni tudok. Azért posztolok sokszor, ilyen részletesen. Sokaknak nagy segítség. Rengeteg visszajelzést kapok.

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük