Rendkívül ritka, kihalás szélén álló állat érkezett Debrecenbe

Rendkívül ritka, kihalás szélén álló állat érkezett Debrecenbe

Újabb kéktorkú arával gyarapodott a debreceni állatkert. A rendkívül ritka, kihalás szélén álló papagájfaj hím egyede a csehországi Usti nad Labem-i állatkertből, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében érkezett a Nagyerdőbe. Közölte a Zoo Debrecent magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark.

Rendkívül ritka, kihalás szélén álló állat érkezett Debrecenbe

 Tavaly áprilisban a súlyosan veszélyeztetett arafaj két tojójával, Bogyóval és Babócával bővült a debreceni papagájgyűjtemény. A hím egyed érkezésével a szakembereknek sikerült egy tenyészcsapatot összeállítaniuk ebből a ritka fajból.


    A Bolívia északi részének trópusi és szubtrópusi esőerdőiben endemikus kéktorkú ara (Ara glaucogularis) közeli rokona a jól ismert kék-sárga arának.

Amelytől legkönnyebben jellegzetes kék torokfoltja alapján különböztethető meg.

A kéktorkú ara igen ritka, sőt ez a világ egyik legritkább papagájfaja. Mindössze 79 állatkertben látható.


    Az élőhelyéül szolgáló erdők irtása és az illegális állatkereskedelem következtében a fajnak immár mindössze 200-300 példánya él a természetben, így súlyosan veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján.

A 19. század végén kipusztult kubai ara után a kéktorkú lehet a következő arafaj, amely teljesen eltűnik eredeti élőhelyéről, ezért fontos a megőrzését szolgáló nemzetközi tenyészprogramok sikere, amelyhez a szakemberek reményei szerint a debreceni állatkert is hozzájárul majd.

MTI

Facebook oldal: ITT>>>

kép: zoodebrecen

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük