Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Az Univerzum 3 csillagjegynek lehetőséged ad a változásraAz Univerzum kifürkészhetetlen tervei mindig tartogatnak számunkra meglepetéseket, és az ősi csillagok fénye olykor új utakra vezet bennünket. Most három csillagjegy számára kínálkozik lehetőség a változásra, amelyről érdemes gondolkodni. Sőt, érdemes megfontolni azt, hogy miként alakíthatjuk át életünket a saját javunkra. Kos: Az elhatározás ideje Kedves Kos, a bátorság mindig is az erősséged volt, de… További információ: Az Univerzum 3 csillagjegynek lehetőséged ad a változásra
- A fogszabályozás legfontosabb lépései – Útmutató a tökéletes mosolyhozGondoltál már arra, hogy mennyit jelenthet egy magabiztos, szép mosoly? Az emberek szeme előtt megcsillan egy ragyogó fogsor, amely nemcsak vonzó, de bizalmat is áraszt. Azonban sokan közülünk nem születnek tökéletes fogakkal, és itt jön képbe a fogszabályozás, amely egy igazi megmentő. Elkalauzolunk titeket a fogszabályozás izgalmas világába! Kinek és mikor ajánlott a fogszabályozás? Nemcsak… További információ: A fogszabályozás legfontosabb lépései – Útmutató a tökéletes mosolyhoz
- Kozmikus ajándék változtatja meg 4 csillagjegy életétA csillagok néha olyan körülményeket hoznak létre, amelyek különleges lehetőségeket kínálnak számunkra. Ebben a hónapban négy csillagjegy különleges figyelmet kap, hiszen a bolygók állása különleges ajándékot tartogat számukra. Nézzük meg, hogyan változtatja meg ez a kozmikus ajándék az egyes csillagjegyek életét! Kos Kedves Kos, úgy érzed végre, hogy a világ a lábaid előtt hever! Ebben… További információ: Kozmikus ajándék változtatja meg 4 csillagjegy életét
- Egyszerű lépések a negatív energia felszabadításáhozA negatív energia olyan, mint egy láthatatlan felhő, amely beárnyékolhatja mindennapjainkat. Gyakran észre sem vesszük, mennyire befolyásolja hangulatunkat, döntéseinket és életminőségünket. Szerencsére számos hatékony módszer létezik, amelynek köszönhetően felszabadulhatunk a negatív energia fogságából. Az első lépés talán a legfontosabb: ismerd fel. A tudatosság kulcsfontosságú szerepet játszik a változás útján. Ha képesek vagyunk felismerni, hogy negatív… További információ: Egyszerű lépések a negatív energia felszabadításához
- Ez a 4 csillagjegy mágnesként vonzza az új lehetőségeketKörülvesz minket a csillagok varázslatos energiája, és néhányan most különösen áldott a változás és a lehetőségek szelei által. A Bak, Vízöntő, Szűz és Rák csillagjegyek alatt születettek számára a közelgő időszak izgalmak és újdonságok színtere lesz. Ahogyan a bolygók táncát figyeljük, ezek az állatövi jegyek mágnesként vonzzák az életükbe érkező lehetőségeket. Lássuk, mit tartogatnak a… További információ: Ez a 4 csillagjegy mágnesként vonzza az új lehetőségeket