Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Húzz 1 kártyát, nézd meg milyen csodás ajándékot kapsz az élettőlHa valaha is úgy érezted, hogy az élet próbált és tesztelt, és talán néha igazságtalanul sokat vár tőled, most eljött a pillanat, amikor meg fog változni minden. Számodra a sors ajándéka éppen most kopogtat az ajtón, olyan ajándék, ami megváltoztatja az egész életedet. Húzz 1 kártyát, nézd meg milyen csodás ajándékot kapsz az élettől. Az… További információ: Húzz 1 kártyát, nézd meg milyen csodás ajándékot kapsz az élettől
- Ilyen finom főtt kukoricát még sosem ettél – Így készítsd el!Ki ne szeretné a meleg nyári napokon elcsipegetni a forró, szaftos, főtt kukoricát? Egyszerűségében rejlő szuper jó íze és állaga ínycsiklandozó lehet bármely étkezés során. De mi is a titka az igazán finom főtt kukoricának? A kukorica nemcsak finom, de rendkívül hasznos is a szervezeted számára. A rosttartalma magas, ami támogatja az emésztésedet, és elősegíti… További információ: Ilyen finom főtt kukoricát még sosem ettél – Így készítsd el!
- A nagy változások ideje köszönt be 3 csillagjegy életébeElérkezett a nagy változások ideje! Az univerzum forgatókönyvének köszönhetően három csillagjegy számára most megnyílik a lehetőség az átalakulásra és növekedésre. Nézzük meg, mely csillagjegyeknek kedveznek a csillagok, és hogyan tudják kihasználni ezeket a pozitív energiákat a mindennapi életükben. Kos – Az új kezdetek most indulnak A Kos számára ez az időszak az újrakezdés lehetőségét hozza… További információ: A nagy változások ideje köszönt be 3 csillagjegy életébe
- 4 csillagjegy számára ragyogó jövő bontakozik kiAz univerzum állandó változása közepette néha nehéz észrevenni, amikor a csillagok végre a legpozitívabb módon sorakoznak fel számodra. Az élet egy utazás, amelyhez az égiek készen állnak felajánlani a legmeghatóbb támogatást. Vajon a te csillagjegyed is ott van azok között, akikre ragyogó jövő vár? Ismerd meg a részleteket és készülj fel egy inspiráló utazásra! Kos… További információ: 4 csillagjegy számára ragyogó jövő bontakozik ki
- Mágnesként vonzza a boldogságot a mai naptól 5 csillagjegyAz a különleges nap, amelyre már régóta vártál, végre elérkezett. Ma az Univerzum igazán kedvez öt csillagjegy szülötteinek, akik szó szerint képesek lehetnek mágnesként vonzani a boldogságot. Készülj fel arra, hogy az energiák különleges kombinációja életedet új, csodálatos új irányba tereli. Hidd el, mától bármi lehetséges! Szinte mágnesként fogod vonzani a boldogságot. A Kos számára… További információ: Mágnesként vonzza a boldogságot a mai naptól 5 csillagjegy