20 érdekes tény az áfonyáról. Nem csupán a nyári szezonban érdemes fogyasztani, jó okunk van arra, hogy télen is rendszeresen legyen az étrendünk része.
Mutatjuk mit is kell tudni erről az apró, csodálatos színű gyümölcsről, az áfonyáról.
- rostforrás
- C-, K-vitamint, mangánt és polifenolokat is tartalmaz
- védi a szívet, az agyat
- jó hatással van a bélrendszerre
- lédús
- finom
- igazi antioxidáns
- vérnyomáscsökkentő hatású
- csökkenti a rossz-koleszterinszintet (LDL)
- gyulladáscsökkentő
- a demencia kockázatát csökkenti
- a Parkinson-kór kialakulásának kockázatának csökkenésével jár a rendszeres fogyasztása
- öregedéskor a kognitív hanyatlás lassabb ütemű lesz
- erősíti az immunrendszert
- javítja az inzulinérzékenységet
- edzés után remek regeneráló nassolnivaló, fogyasztásával ugyanis csökkenthető az izomláz kialakulásának lehetősége és enyhíti az esetleg izomfájdalmakat is
- az áfonyás turmix fogyasztása edzés előtt és után felgyorsítja az izmok regenerálódását és erejét
- bár más élelmiszerek is tartalmaznak anthonyacint, mégis ez az egyetlen, ami sötétkék színű, ilyen egyedülálló színű. Ilyen pigment-színező vegyületet tartalmaz például a szamóca, a szeder, a málna és a szőlő is, de ha igazi sötétkék alapanyagot keresel, amellyel változatossá teheted a gyümölcssalátát, akkor az áfonya az egyetlen ilyen színű, nincs más
Rengeteg a jó tulajdonsága, előnye, de van negatív oldala is. Íme:
- mivel az áfonyának magas a rosttartalma, ha rendszeresen túl sokat fogyasztunk belőle (naponta több csészényit), az gázokat vagy hasmenést okozhat
- az áfonyában található úgynevezett anthonyacinek elszínezhetik a fogakat. Ha aggódsz a fogaid fehérsége miatt, akkor az áfonya elfogyasztása után moss fogat vagy öblítsd ki a szádat meleg vízzel
Miklós Edit
forrás: today