Utolsó frissítés: 2025-04-30
Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Felfoghatatlan boldogság vár 3 csillagjegyre 2025 november 1-tőlKos, Skorpió és Oroszlán jegyűek figyelem! November 1-től olyan boldogság érkezik, amit eddig csak álmodni mertél – a csillagok most neked kedveznek! Miről szól ez a horoszkóp? Az Univerzum november 1-től különleges energiákat küld három csillagjegy felé. A Kos, Skorpió és Oroszlán jegyűek olyan fordulatokra számíthatnak, amelyek nemcsak meglepőek, hanem mélyen boldogítóak is. Ez nem… További információ: Felfoghatatlan boldogság vár 3 csillagjegyre 2025 november 1-től
- Így hoz pénzt a TikTok – egyetlen videóvalUtolsó frissítés: 2025-10-24 A TikTok már nem csak a fiataloké – így lesz a görgetésből elérés, márka és bevétel. Akár egyetlen jól felépített videóval. A cikkből megtudhatod: A short-form videók nem trendek – hanem új alapok. A márkák, amelyek felismerik a változást, és stratégiai befektetésként kezelik a tartalomgyártást. Nemcsak elérést, hanem elkötelezett vásárlókat és mérhető… További információ: Így hoz pénzt a TikTok – egyetlen videóval
- Szarvasra figyel a világ – Michelin után újabb díjesőUtolsó frissítés: 2025-10-22 Szarvas neve egyre gyakrabban bukkan fel a hazai gasztronómia térképén – nem véletlenül. Az Újváros Bisztró nemcsak a Holt-Körös partján kínál különleges élményt, hanem a tányéron is: az őszi menü személyes történeteket, helyi alapanyagokat és kifinomult ízeket ötvöz. A Michelin-ajánlás után most a Gault&Millau is elismerte a bisztró munkáját – két séfsapkával… További információ: Szarvasra figyel a világ – Michelin után újabb díjeső
- Ez a tánc mentette meg a házasságukat – Most mindenki ki akarja próbálniUtolsó frissítés: 2025-10-20 Ahogy a mindennapok rohanása elcsendesedik, sok pár ráébred: elfelejtették, milyen érzés igazán egymásra figyelni. Pedig néha csak egy ölelés, egy lassú dallam és néhány lépés kell ahhoz, hogy újra fellángoljon a tűz. Az argentin tangó nemcsak mozdulatok sora – hanem érintés, bizalom és szenvedély egyben. A TáncSzalonban a párok újra megtanulnak együtt… További információ: Ez a tánc mentette meg a házasságukat – Most mindenki ki akarja próbálni
- A csillagok nekik kedveznek – Csodás fordulat vár 3 csillagjegyreAz Univerzum energiái most különösen erőteljesek, és három csillagjegy életében valami igazán különleges, csodás dolog veszi kezdetét. A pozitív fordulatok és a váratlan lehetőségek hullámai elérhetők – csak rajtuk múlik, hogy befogadják az érkező csodát. Elgondolkodtál már azon, milyen lehetőségeket hozhat az élet, ha megnyitjuk magunkat a változások és a kedvező energiák előtt? Vannak, akik… További információ: A csillagok nekik kedveznek – Csodás fordulat vár 3 csillagjegyre


