Utolsó frissítés: 2025-04-30
Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Új album és életműkoncert: mérföldkőhöz érkezett az Ismerős ArcokUtolsó frissítés: 2025-12-13 Az Ismerős Arcok először lép fel a Papp László Budapest Sportarénában, életműkoncerttel és új dallal. A legendás zenekar 10 titkos meglepetéssel készül, hogy felejthetetlen élményt adjon rajongóinak. Életműkoncert, új album és legendás slágerek: az Ismerős Arcok Aréna‑fellépése minden eddiginél nagyobb élményt ígér. Az Ismerős Arcok történetének új fejezetéhez érkezett. 2026 januárjában először… További információ: Új album és életműkoncert: mérföldkőhöz érkezett az Ismerős Arcok
- Rekordfogyás: így hódít a forralt bor az óbudai adventenUtolsó frissítés: 2025-12-12 Óbudán újra a forralt bor lett a karácsonyi szezon sztárja: rekordtempóban fogy az adventi vásáron. Ingyenes programok, kézműves portékák és baráti árak teszik felejthetetlenné az ünnepi hangulatot. Óbudán ismét a forralt bor uralja az adventi vásárt: rekordfogyás, ingyenes programok és igazi ünnepi hangulat várja a látogatókat december 23-ig. Az óbudai adventi vásár… További információ: Rekordfogyás: így hódít a forralt bor az óbudai adventen
- Tudatos tervezéssel válik igazán stresszmentessé a karácsony: a magyarok kétharmada évközben is spórolna az ünnepekreUtolsó frissítés: 2025-12-11 Tudatos tervezéssel válik igazán stresszmentessé a karácsony. A Provident Barométer szerint a magyarok kétharmada évközben is spórolna az ünnepekre A karácsonyi időszak kiemelt jelentőséggel bír a pénzügyi tudatosság szempontjából. Az előrelátó tervezés és a kiadások racionalizálása rengeteget segíthetnek abban, hogy az ünnepek valóban a meghittségről és a családi együttlétről szóljanak. Az év… További információ: Tudatos tervezéssel válik igazán stresszmentessé a karácsony: a magyarok kétharmada évközben is spórolna az ünnepekre
- Ez a karácsony négy csillagjegynek sorsfordító leszUtolsó frissítés: 2025-12-10 Karácsony négy csillagjegy életében fordulópontot hoz: új lehetőségek, érzelmi áttörések és sorsfordító pillanatok várnak rájuk. Fedezd fel, kik ők, és miért lesz számukra különleges az ünnepi időszak! Miért lesz különleges a karácsony a Baknak, Nyilasnak, Halaknak és Ikreknek? Ez a karácsony nem lesz átlagos: négy csillagjegy számára olyan energiák érkeznek, amelyek új… További információ: Ez a karácsony négy csillagjegynek sorsfordító lesz
- A sors kereke a boldogság felé fordul 3 csillagjegy életébenUtolsó frissítés: 2025-12-08 Három csillagjegy életében most fordul a sors kereke: boldogság, siker és új kezdet vár rájuk. Fedezd fel, kik ők, és miért lesz ez az időszak számukra különösen áldásos! A sors kereke a boldogság felé fordul: 3 jegy életében most jön a fordulat. A sors kereke megmozdult, és három csillagjegy életében most a… További információ: A sors kereke a boldogság felé fordul 3 csillagjegy életében







