Ezek a legjobb magyar ízek 2025-ben. Innovációval és hagyományokkal ünnepelték a magyar konyhát.

Díjazták az év legjobb magyar ízeit a Magyar Gasztronómia Napján. A „Magyarország étele 2025” címet idén is szakácsverseny döntötte el. Mellette innovatív desszertek, falusi vendégasztalok, pálinkák, koktélok és vendéglátóipari tanulók is versenyeztek.
Szolnok volt Magyarország gasztro-fővárosa a hétvégén.
Negyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Gasztronómia Napját.
„Célunk egy olyan rendezvény megteremtése volt, amely a szakácsversenyek keretein túl bevonja az agrárszereplőket. De a kistermelőket, séfeket, háttéripari és vendéglátós szektorokat is. Ez a holisztikus szemlélet áthatotta az egész programot. Ösztönözve az együttműködéseket a magyar gasztronómia valamennyi szereplője között” – fogalmazott Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.
Azzal a céllal hívta életre az eseményt, hogy bemutassák a magyar gasztronómia sokszínűségét. illetve a legfrissebb innovációkat és azt, hogy mire képesek a magyar konyha mesterei.
A hétvége kiemelt eseménye a nyolcadik alkalommal megrendezett „Magyarország étele” gasztronómiai verseny döntője volt.
„A szakácsviadallal új lendületet szeretnénk adni a magyar konyhaművészetnek. Ellensúlyozzuk azt a tendenciát, hogy az éttermekben gyakran háttérbe szorulnak a hazai ízek. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás emblematikus magyar ételei, a Csáky-rostélyos és a Bélszín „Budapest” által inspirált verseny új magyar fogások megalkotására ösztönözte a séfeket. Ezzel is pótolva a 60 évnyi lemaradást, amely a nemzeti gasztronómiai identitás építésében keletkezett” – hangsúlyozta a szervező.
Íme a 2025-ös győztesek
Szeptemberben indult az országos jelentkezés. A február 8-i elődöntő során kiválasztott 16 döntős csapat versenyzett élőben Szolnokon. A rangos „Magyarország étele” cím győztesét vasárnap hirdették ki.
2025-ben az erdélyi Pásztortűz csapat „Kun földeken barangolva” fantázianevű fogása kapta az elismerést.
A sós ételek mellett nagy érdeklődés övezte a második alkalommal megrendezett Szamos Mátyás Tányérdesszertversenyt is. Célja, hogy kreatív, innovatív desszertek jelenjenek meg a magyar éttermek étlapjain.
Idén 12 döntős csapat szállt versenybe. 4 kötelező hazai alapanyagot – alma, pálinka, liszt és joghurt –, valamint Erős Pistát kellett felhasználniuk.
A zsűri a kreativitás, a technikai tudás és a modern gasztronómiai technikák alkalmazása alapján értékelt.
A versenyt „Magyarország étele 2025 – Szamos Tányérdesszertverseny” győztesként a Cukor Csipke Kommandó „Sofia” nevű alkotása nyerte.
Az eseményen külön hangsúlyt kapott a mezőgazdaság és turizmus összekapcsolása.
Az Agroturizmus étele verseny révén, amelyet a Kislépték Egyesülettel együttműködésben rendeztek. A verseny kifejezetten azokat a mezőgazdasági termelőket célozta meg, akik rövid ellátási láncban dolgoznak.
Háromfogásos menüiket legalább 70%-ban saját, vagy más kistermelők alapanyagaiból kellett összeállítaniuk. Asztalos István kiemelte a versenyzők lelkesedését és szakmaiságát, akik a regionális termelői közösségeket képviselve mutatták be Magyarország gazdag agrárörökségét. A győztes a csapatversenyben a Tokaj Art Wine és Szántó Szabolcs, egyéniben a Csupaszív Fürjészet lett.
Az iparág jövőjének építésében fontos szerepet kapott a vendéglátóipari szakiskolák diákjainak rendezett „Szakma Ifjú Mestere” verseny.
Amelyben szakács, cukrász és pincér tanulók csapatmunkában mérték össze tudásukat, elismerve a felkészítő oktatókat is.
A legfiatalabbakat is megszólították egy rajzversennyel, amelyre négy országból 474 pályamű érkezett.
A különböző korosztályokban (1-4. osztály, 5-8. osztály, valamint középiskolások) összesen 38 díjazottat jutalmaztak.
A gasztronómiai élmény teljességéhez tartozó italokat is díjazták a „Magyarország itala” versenyen, alkoholos és alkoholmentes koktélok kategóriában, valamint a rangos Pálinkaversenyen. A nyerteseket előzetes bírálatot követően szintén vasárnap jelentették be. A mixerverseny győztese László Bernadett, a Minaro Hotel Tokaj képviseletében, a Feel free this is the forest fantázianevű alkoholmentes italával. A pálinkaverseny a Szicsek – Érlelt Irsai Olivér Szőlő pálinka győzelmével zárult.
A rendezvényen helyet kapott az HUNExpo termelői kiállítás és egy úttörő tudományos konferencia is, amely a táplálkozás, az ételérzékenységek és a civilizációs betegségek témáival foglalkozott.
A győztes receptúrákat egy Szakácsfelvonulás keretében viszik el a Parlamenthez.
Majd a gasztronómiára nyitott nagyközönség hamarosan megkóstolhatja a díjnyertes ételeket és italokat, amelyek várhatóan országosan ismertté válnak és az éttermek kínálatában is megjelennek.
További hírek:
- Július ajtót nyit egy boldogabb, teljes élet felé 4 csillagjegy számáraAmikor a nyár hónapja, július beköszönt, valami varázslatos történik. Az élet csendesen, de határozottan átölel, mint a naplemente puha fénye, amely a mindennapok peremén játszik. Ez az időszak 4 igazán különleges csillagjegy számára nyit ajtót egy boldogabb és teljesebb élet felé. A Rák számára július az érzelmi ébredés hónapja. A szíved mélyén mindig is vártál… További információ: Július ajtót nyit egy boldogabb, teljes élet felé 4 csillagjegy számára
- 5 egyszerű és nagyszerű étel a strandra – Mit vigyél magaddal?Ahogy a nyári napfény megérkezett, és a hőmérséklet fokozatosan emelkedik, egyre többünk töltik az időt a tengerparton, vagy tóparton, strandon. Azonban miért is kellene a part menti éttermek drága kínálatával küszködni, amikor a lehetőség adott arra, hogy előre felkészülj, és magaddal vigyél néhány egyszerű, mégis finom fogást? Ha ügyesen csomagolsz, nemcsak pénzt takaríthatsz meg, hanem… További információ: 5 egyszerű és nagyszerű étel a strandra – Mit vigyél magaddal?
- Csodálatos hírünk van 2 csillagjegy számáraMindannyian álmodozunk a változásról, a sikerről és arról, hogy életünk végre sínre kerüljön. Most, két csillagjegy számára eljött az idő, amikor is a sors kereke végre jó irányba fordul. Új, csodálatos időszak köszönt be, tele lehetőségekkel és reménnyel, amelyet a mostani, kissé zűrös, nehéz hónapok készítettek elő. Az Oroszlán és a Skorpió élete most nagy,… További információ: Csodálatos hírünk van 2 csillagjegy számára
- Ez a csillagjegy olyan boldog lesz, mint még sohaTudtad, hogy van egy csillagjegy, amely most olyan boldogságot élhet át, amire talán soha nem gondolt volna? Az asztrológia világában néha egy-egy csillagjegy különleges energiákkal tölti el az embert, és most eljött az idő, hogy ez a szerencsés csillagjegy szülöttei megéljék ezt a varázslatos átalakulást. Miért éppen a Rák csillagjegy? A Rák mindig is az… További információ: Ez a csillagjegy olyan boldog lesz, mint még soha
- A Nap és a Jupiter együttállása kozmikus portált nyit meg 5 csillagjegynekHa valaha is érezted azt a varázslatot, amikor a világok találkoznak, a természet es az univerzum összeér, akkor biztosan tudod, miről beszélünk. Június 24-én egy ilyen különleges periódus lép életbe. A Nap és a Jupiter együttállása mintha magával hozná az angyali világok éteri energiáit, hogy könnyedén elérjenek hozzánk. Ez az időszak nem csupán a szerencse… További információ: A Nap és a Jupiter együttállása kozmikus portált nyit meg 5 csillagjegynek