Út a boldogsághoz -7 egyszerű, mindennapi lépés

Út a boldogsághoz -7 egyszerű, mindennapi lépés

Mentális állapotunkat rengeteg dolog befolyásolja. A magánélet, a munka, az alvás, a kapcsolataink, de még az időjárás is. Ám tudósok szerint a boldogságunk, a pozitív gondolkodásunk irányítása megtanulható, irányítható, méghozzá hét egyszerű lépés segítségével. Az elért boldogság és jólét érzése pedig hosszantartó lehet, amíg folytatjuk ezen lépések gyakorlását napi szinten. Íme az út a boldogsághoz, 7 egyszerű, mindennapi lépés segítségével.

Út a boldogsághoz -7 egyszerű, mindennapi lépés

Egy tanulmányban  228 egyetemistát kérdeztek meg az egyetemi pozitív pszichológia tanfolyam elvégzése előtt és után. A hallgatók arról számoltak be, hogy érzelmi közérzetük 10-15 százalékkal javult a tanfolyam elvégzése után. A kutatók azt is megállapították, hogy a tanulók közül 115-en – ez a csoport 51 százalékát teszik ki – megtartották pozitívabb látásmódjukat azáltal, hogy folytatták az órán elsajátított eszközök, lépések, technikák napi szinten történő gyakorlását.

Dr. Bruce Hood, a tanulmány vezető szerzője és a The Science of Happiness: Seven Lessons for Living Well szerzője hét lépést osztott meg, amelyeket a „Boldogság tudománya” tanfolyamon tanított.

1. Végezz kedves cselekedeteket – út a boldogsághoz, első lépése:

A kedves vagy jó cselekedetek azt jelentik, hogy mások szükségleteit a sajátjaink elé helyezzük. Ha például átadjuk a helyünket a buszon valakinek, akinek nagyobb szüksége lehet rá, vagy teát, kávét főzünk egy munkatársnak, jótékonysági vagy önkéntes munkát végzünk, boldoggá tehet.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kedves cselekedetek összefüggésben állnak a jólét érzésének növekedésével, és egy tanulmány kimutatta, hogy az önzetlen segítés növelte az emberek személyes elégedettségét.

2. Hozz létre több társadalmi kapcsolatot

Dr. Hood szerint a társadalmi kapcsolatok növelése egyszerűen megoldható. Ilyen például a beszélgetések kezdeményezése ismeretlen emberekkel, vagy egy kedves mosoly. Egy tanulmány szerint minél változatosabbak a társadalmi interakciók, annál boldogabb leszel.

Út a boldogsághoz -7 egyszerű, mindennapi lépés

3. Ízleld meg tapasztalataidat

Az élményeid megízlelése azt jelenti, hogy törekszel arra, hogy teljes mértékben jelen legyél, miközben csinálsz valamit, összpontosítva annak részleteire és az általa okozott érzésekre is. Szakemberek szerint ez az egyszerű szemléletváltás növelheti a boldogságot és csökkentheti a stressz szintjét.

4. Koncentrálj a pozitívra

Dr. Hood szerint, ha tudatosan felhívjuk figyelmünket a nap pozitív eseményeire, a kedvenc gondolataidra, élethelyzetekre, eseményekre és vonatkozásaira, az is megváltoztathatja az általános boldogságot. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a 60 év felettiek, akik 11 hét alatt az élmények pozitívumaira összpontosították figyelmüket, idővel javulást mutattak a depressziós tünetekben és a boldogságban.

5. Gyakorold a hálát

Legyél hálás, mutasd ki a háládat.

A Kaliforniai Egyetem és a Miami Egyetem kutatói egy érdekes kutatást végeztek. A szakemberek 3 csoportra osztották a kutatás résztvevőit. Az első csoportot arra kérték, hogy írják le azokat a dolgokat, amelyekért hálásak voltak az adott héten. A másodikat arra, hogy jegyezzék fel az aznap történt negatív dolgokat, érzéseket, mindazt, amelyek nem tetszettek nekik. A harmadik csoport pedig olyan dolgokról írt, amelyek valamilyen módon befolyásolták őket, nem a pozitívumokra összpontosítva.

10 hét után azok, akik a jó dolgokról, a háláról írtak, optimistábbnak érezték magukat és az életükkel kapcsolatban nagyobb boldogságról számoltak be.

6. Legyen fizikailag aktív

A testmozgás a nap folyamán feldobhatja a hangulatot, és vannak tanulmányok is, amelyek ezt be is bizonyítják.

A Michigani Egyetem kutatása szerint a több testmozgás nagyobb boldogsághoz vezet, de még a kis testmozgásnak is – akár napi 10 percnek is – van pozitív hatása.

Út a boldogsághoz -7 egyszerű, mindennapi lépés

7. Próbáld ki a meditációt

Dr. Hood utolsó tippje a meditációs technikák felfedezése volt. Legyél koncentrált, éber tudatú, ami azt jelenti, hogy pillanatról pillanatra odafigyelünk arra, ami bennünk és önmagunkon kívül történik. Azaz oda kell figyelni a jelen pillanat látványaira, szépségeire, hangjaira, illataira és ízeire. Mindenre.

Szakemberek szerint ha mind a 7 lépést minden egyes nap gyakorlod, napról-napra boldogabb, elégedettebb, kiegyensúlyozottabb leszel.

Facebook oldalunk: ITT >>>

Forrás

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük