Nem alszol jól? 3 remek tipp és vége az álmatlan éjszakáknak

Nem alszol jól? 3 remek tipp és vége az álmatlan éjszakáknak

Nem alszol jól? 3 remek tipp és vége az álmatlan éjszakáknak. A legtöbb embernél azért alakul ki álmatlanság, mert túlterheltek. Pont emiatt úgy gondolják, hogy pihenni kell, hogy meggyógyítsák magukat.

Nem alszol jól? 3 remek tipp és vége az álmatlan éjszakáknak

Megpróbálják csökkenti a stresszt, de ez a módszer egyszerűen nem fog működni, mert  először az agyunkat kell „meggyőzni”. Ha nem így teszel, az álmatlan, nyugtalan éjszakáknak sosem lesz vége. Ez pedig hosszabb távon nagyon kimerítő.

Aztán, amikor jobban érezzük magunkat valóban el tudunk aludni. Majd elkezdhetjük  a relaxáció beépítését az életünkbe, hogy soha többé ne kerüljünk ebbe a helyzetbe. Komolyabb esetekben érdemes beszélni a háziorvossal, hogy vannak-e a környéken olyan alvásspecialisták, akik segíthetnek.

Bizonyítottan az egyetlen hatékony és hosszú távú gyógymód az álmatlanság ellen a kognitív viselkedésterápia, amelynek három fő lépése van.

1. Alvásmegvonás

Furcsán hangzik, de először egy kis alvásmegvonásra van szükség. Maradj ébren hosszabb ideig. Ha fokozatosan újra felépíted az alvási szokásaid, megszabadulhatsz az alvászavartól. Kelj fel minden nap ugyanabban az időben, ne aludj, ne feküdj le, amíg álmos vagy fáradt nem vagy. Ha felébredsz vagy nem tudsz aludni, ne erőltesd a visszaalvást, foglald el magad, pl. olvass egy kicsit.

2. Ne kattogj

A legnehezebb az, hogy próbálj meg nem aggódni. Ha folyton azon idegeskedsz, hogy nem alszol, és közben az alváshiány káros hatásaira gondolsz az nem fog segíteni. Az alváshiányt nem könnyű leküzdeni.

3. Legyél kitartó, adj időt magadnak

Az alvásterápia során sajnos kezdetben szörnyen fogod érezni magad.

Ez egy nagy megrázkódtatás a tested számára. Olyan ez, mint a fogyás – mindenki tudja, hogyan kell csinálni, de valójában mennyien kitartóak a fogyókúrázásban?  Ne feledd, az, hogy kezdetben kellemetlenül érzed magad valójában jó dolog; az agynak meg kell értenie, hogy problémája van ahhoz, hogy aztán meg tudja oldani azt.

Kovács Alexa

Forrás: https://www.healthy-magazine.co.uk/

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük