Hihetetlen változást okoz a szervezetben, ha evés után sétálni mész

Hihetetlen változást okoz a szervezetben, ha evés után sétálni mész

Az étkezés, evés utáni séta jótékony hatással van az elmédre és a testedre, segíthet megőrizni az egészségedet. Olyan hihetetlen előnyei  vannak az evés utáni sétának, mint hogy jobbá teszi a hangulatunkat, stabilizálja a vércukorszintet, javítja a szív egészségét, támogatja a fogyást és elősegíti a minőségi alvást.

Mikor érdemes sétálni étkezés, evés után?

 A szakértők általában egyetértenek abban, hogy jó, ha minél hamarabb kezdünk mozogni – ideális esetben az étkezést követő fél órán belül. A kutatások jelentős javulást mutattak a vércukorszintben és más úgynevezett kardiometabolikus kockázati tényezőkben, amikor az emberek sétáltak ahelyett, hogy nyugalmi állapotban maradtak volna.

Hihetetlen változást okoz a szervezetben, ha evés után sétálni mész

Mennyi ideig kell sétálni étkezés után?

Nincsenek szigorú szabályok arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig kell gyalogolni. Még egy rövid, nyugodt sétából is profitálhatunk. Az egészségi állapot javulását már akkor is észlelhetjük, ha csak 2-5 percig lassú tempóban sétáltunk. Ha minden étkezés után 15 percet sétálunk, az tovább javíthatja a kardiometabolikus egészséget.

A szakértő azt tanácsolja, ha épp most alakítanánk ki a rutinunkat, akkor kezdjünk 10 perces sétával.

Amint kényelmesnek érezzük, fokozatosan növeljük a séták időtartamát. Még ennél is fontosabb, hogy a sétálás napi szokássá váljon. A tanulmányok régóta kimutatták, hogy az étkezés utáni gyaloglás jó hatással van a vércukorszint kezelésére.

Egy több mint egy évtizeddel ezelőtt elvégzett kis kísérletben azt hasonlították össze, hogy az étkezés előtti vagy utáni séta hogyan befolyásolta a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét – és megállapította, hogy egyértelműen jobb evés után sétálni.

Bizonyítottan mind az egészséges embereknek, mind a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit mutató egyéneknek jobb a vércukorszint-szabályozása, amikor étkezés után sétálnak, az étkezés előtti gyaloglás csak kismértékben befolyásolta a vércukorszintet.

Hihetetlen változást okoz a szervezetben, ha evés után sétálni mész

Miért?

A séta során az izmoknak erősebben kell dolgozniuk, mint nyugalmi állapotban, és az izmok glükózt vagy cukrot égetnek üzemanyagként ehhez a munkához – mondja Dan Seung Kim, MD, PhD, a kaliforniai Stanford Egyetem gyakorlatokkal és fizikai aktivitással foglalkozó kutatója.

Az evés utáni séta támogathatja a szív egészségét

A gyaloglás és a szív egészségével kapcsolatos kutatások nagy része nem kifejezetten arra összpontosít, hogy étkezés előtt vagy után fontosabb-e megtenni azt.

A bizonyítékok azonban arra mutatnak, hogy a séta egyértelmű szív-egészségügyi előnyökkel jár – függetlenül attól, hogy mikor végezzük. Valójában a heti háromszori, 20 perces séta jelentősen csökkenti a vérnyomást. A gyaloglás pozitív hatással lehet a koleszterinszintre is –  túlsúlyos vagy elhízott egyéneknél.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a gyaloglás jelentősen javíthatja az összkoleszterinszintet és a „rossz” alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, amely eltömíti az artériákat. Az elhízott emberek is tapasztalhatják ezeket az előnyöket, valamint a trigliceridek vagy zsírok csökkenését, amelyek eltömíthetik az artériákat.

Az étkezés utáni séta segíthet a fogyásban is!

Lehet, hogy nem a gyaloglás az első edzési forma, ami eszünkbe jut, ha a célunk a fogyás. Ám valójában napi két 25 perces sétával lassabb ütemű, de folyamatos súlycsökkenés érhető el.

A napi többszöri séta előnyei közé tartozik, hogy így a séta kiváltja azt az időt, amelyet az emberek egyébként evés után ülve töltenek.

Amikor evés után sétálunk a test több energiát fordít a mozgás támogatására, ami több kalóriafelhasználást eredményez, mint az ülés vagy pihenés. És még ha a fogyás nem is cél, az étkezés utáni séta még mindig segíthet a súlykezelésben.

Az evés utáni séta javíthatja az alvást

A kutatások azt mutatják, hogy azok, akik átlagosan több lépést tettek meg egy nap, jobb minőségű alvásról számoltak be, kevesebb éjszakai ébredéssel, mint azok, akik kevesebbet sétáltak. Az lefekvés előtti séta pedig javíthatja az alvás hatékonyságát. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a több séta segíthet gyorsabban elaludni, ami egy másik kulcsa annak, hogy kipihentebben ébredjünk. Az olyan könnyed fizikai tevékenységek, mint a séta, fokozhatják a szervezet természetes alvás-ébrenlét ciklusát, megkönnyítve az elalvást és a mélyebb alvást.

Az evés utáni séta javíthatja a hangulatot és a mentális egészséget

„A séta elősegítheti a hormonok felszabadulását az agyban, amelyek segítenek csökkenteni a depressziót és javítani a hangulatot.” – mondja Jill Kanaley, PhD, a Columbiai Missouri Egyetem táplálkozás- és testmozgástudományi professzora.

A kutatások azt mutatják, hogy a heti öt, napi 20 perces séta jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát. Továbbá csökkenti a szorongás és a stressz tüneteit.

A gyaloglás javíthatja a mentális egészséget. Ugyanis csökkenti a stresszhormonok, például az adrenalin és a kortizol mennyiségét. Illetve endorfinokat szabadít fel, amelyek segíthetnek javítani a hangulatot és csökkenteni a stresszt.

A nap bármely szakában tett séta jót tesz az egészségnek. De az étkezés utáni mozgás még több jótékony hatást fejthet ki az elme és test számára.

Az étkezés utáni séta egyértelműen segíthet. Akár a vércukorszint stabilizálása, akár a szív egészségének javítása, a fogyás, a jó alvás elősegítése vagy a hangulat javítása a célunk.

Facebook oldal: ITT>>>

kép: Stock kép

FORRÁS

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük