9 tipp, hogy a karácsony ne a plusz kilókról szóljon

9 tipp, hogy a karácsony ne a plusz kilókról szóljon

9 tipp, hogy a karácsony ne a plusz kilókról szóljon.

A karácsonyi készülődés stressze, a finomnak tűnő ünnepi ételek hatalmas tárháza az üzletekben és éttermekben, az ételajándékok, amelyeket kapunk, valamint a körülöttünk lévők étkezési magatartása ingergazdag környezetet teremt a túlevéshez.

9 tipp, hogy a karácsony ne a plusz kilókról szóljon

Sokan néhány kilóval nehezebbek is lesznek januárra, és nagy szükségük van egy kis szünetre a nehéz ünnepi ételektől. Ha szeretnéd elkerülni a túlzott súlygyarapodást ebben az évben, és teljes mértékben szeretnéd élvezni az ételt, miközben nem viszed túlzásba az evést, akkor próbálj ki néhány tippet az alábbiak közül. Ehetünk tudatosan, és mégis nagyon élvezhetjük a különböző ünnepi ételeket és italokat karácsonykor is!

Nagyon könnyű karácsonykor bedőlni a számos különleges ételajánlatnak. Ilyenkor veszel egy nagy doboz csokoládét, amit a dohányzóasztalodon hagysz csak úgy elrágcsálni. A „nem pazarolhatod el az ételt” egy nagyon gyakori hozzáállás, és ürügyet ad az embereknek a túlevésre. Készíts listát arról, hogy mely élelmiszereket vásárolod meg idén a mennyiségekkel együtt, és amennyire csak lehet, ragaszkodj hozzá.

Nem kell mindent végigkostolni, csak azokat az ételeket válaszd, amelyekből valóban szeretnél enni.

A vizuális ételjelzések erősek. A túlevés  kiváltó oka az olyan étel, amely elérhető közelségben van. Hagyomány, hogy karácsonykor csoki, keksz, dió vagy chips van a dohányzóasztalon vagy a konyhapulton. Továbbra is engedélyezheted magadnak az ünnepi finomságok elfogyasztását, de  próbálj meg aszerint étkezni, hogy éhes vagy-e vagy sem.

Ha előre felvázoljuk a szándékot, hogy megtegyünk valamit, nagyobb valószínűséggel fogjuk megtenni. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy döntsd el, hogy mit és mennyit eszel vagy iszol. Például döntsd el, hogy naponta hány csokira, sütire vagy kekszre korlátozod magad.  Ha étteremben eszel karácsonykor, indulás előtt döntsd el, hogy például három helyett két fogást eszel. Az előzetes tervezés abban is segít, hogy megelőzd a meggondolatlanabb, spontán és korlátlan mennyiségű evést.

Sajnos minden falat összeadódik akár az unalom miatt csipegetsz, akár mert ott van  a kezed ügyében a nasi. Könnyű azt gondolni, hogy ha valami csak egy falat, az nem számít, vagy csak néhány kalóriát tartalmaz – sok ünnepi étel nagyon kalóriadús, így egy-egy falat itt-ott felcsipegetése jelentős mennyiségű kalóriabevitelt eredményezhet.

Sok ember számára a tévé a karácsonyi élvezet, a menekülés és a kikapcsolódás szerves része, és manapság rengeteg csatornánk van!  Amikor a tévé eltereli a figyelmünket, könnyen nem vesszük észre, mennyit eszünk. Általában a konyhából az ételt egy tálba teszed, magaddal viszed a  tévézéshez. Ez ellen azt tehetjük, hogy eltávolítunk minden ételt a nappaliból, könnyebb ellenállni, ha nincs elérhető közelségben a rágcsálnivaló.

A tudatos étkezés azt jelenti, hogy jelen vagyunk az étellel a pillanatban  (nem engedjük meg, hogy a sok zavaró tényező rontsa az étkezési folyamatot), élvezzük az étel ízét és állagát, tudatában vagyunk annak, mikor ettünk már eleget.  Arról is szó van, hogy választási lehetőséget adj magadnak az ételek között, engedd meg, hogy mérsékelt mennyiségben fogyaszd az általad kedvelt ételeket, ne hagyd magad túlzottan éhesnek lenni. Egyetlen étel sem „rossz” – az számít, hogy mennyit eszel belőle, és milyen gyakran eszed.

Vannak, akik etetők vagy élelmiszer-tolók – biztosan van olyan családtagod, aki rendszeresen bátorít az evésre, vagy olyan szeretted, aki rendszeresen vásárol neked ételt, vagy kérés nélkül melléd tesznek valami finomságot, amikor tévét nézel. Ha el akarod kerülni a túlzott evést az ünnepi időszakban, akkor  tartsd magad a tervedhez (4.pont) és másoknak is mondd el.

Ha el szeretnéd kerülni  karácsonykor a túlzott evést, számos lépést megtehetsz, hogy jobban érezd magad.

A tudatos táplálkozás nem korlátozó, nem jár a nélkülözés érzésével – rugalmas, kiegyensúlyozottabb, és azt jelenti, hogy többé nem kell diétáznod, csak egy kicsit jobban oda kell figyelned arra, hogy mit és mennyit eszel.

A szervezet szükségletei szerint kell enni, miközben olyan ételeket eszel, amelyeket igazán szeretsz.

forrás: mindfuleating.org.uk

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük