3 termék, amit azonnal dobj ki, ha van otthon - Károsak nagyon!

3 termék, amit azonnal dobj ki, ha van otthon – Károsak nagyon!

3 termék, amit azonnal dobj ki, ha van otthon – Károsak nagyon a szakemberek szerint.

A mai modern világban rengeteg termék létezik, és csak rajtunk múlik, hogy jól válasszuk ki őket. Néha azonban nem is vagyunk tudatában annak, hogy bizonyos, általunk jó minőségűnek ítélt termékek igazából árthatnak szervezetünknek. Most 3 ilyet mutatunk be.

3 termék, amit azonnal dobj ki, ha van otthon - Károsak nagyon!

Újrahasznosított WC-papír – érdemes eltüntetni az otthonodból

Az európai piacot elárasztja az olyan toalettpapír, amelyben újrahasznosított elemek vannak elrejtve, és ez különösen jellemző a fogyasztók számára gazdaságosabb és ezáltal népszerűbb 16-20 darabos nagy kiszerelésre. 

Tévhit, hogy okos döntés újrahasznosított WC-papírt vásárolni, mert így kíméljük meg a bolygót és a pénztárcánkat. Az újrahasznosított toalettpapír felületén ugyanis szakemberek szerint olyan vegyi anyagokat találtak, amelyek nehezen távolíthatók el az emberi szervezetből, ezért éveken át halmozódnak és halmozódnak ezáltal pedig komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Ezek a mirigyekre gyakorolják a legnegatívabb hatást, ezért nevezik őket endokrin károsítóknak.

Ezenkívül az újrahasznosított WC-papír nehezebb, mint a tiszta cellulózból készült papír. Annak ellenére, hogy a tekercsek egyforma méretűnek tűnnek, lényegében kevesebb papírt kapunk újrahasznosított papírral, különösen ezekben a nagy, 16–20-as kiszerelésekben.

De akkor mit vásároljunk? Az egyetlen olyan WC-papír a szakemberek szerint, ami nem tartalmaz semmilyen vegyszert és gazdaságosabb is vastagság szempontjából, az a tiszta cellulózból készült toalettpapír. – írja a najzena.alo.rs.

Sérült, karcos teflon

Kiderült, hogy a teflon nem annyira egészséges, mint gondolták, mert a felülete könnyen sérül és így az az élelmiszerbe kerülhet. Ha a teflon enyhén sérült, célszerű kidobni azonnal, mert magas hőmérsékleten lebonthatja azokat az anyagokat, amelyek nagyon káros dolgokat is tartalmazhatnak. Ezek a teflonból felszabadulnak, majd elérik a benne készített táplálékot, és a szervezetünkbe kerülnek. Ehhez 7-8 perces magas hőfokon történő hevítés elégséges már.

A teflon fő összetevője a műanyagnak tekinthető politetrafluor-etilén (PTFE), amely magas hőmérsékleten bomlik különböző káros vegyületekké, köztük van a mérgező perfluor-oktánsav (PFOA).  Megzavarja a hormonműködést, csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét, szerepe lehet a pajzsmirigyrák, a vese- és májbetegségek, a meddőség és a hererák kialakulásában is, ráadásul a magzatokra és a fejlődésben lévő gyerekekre is veszélyes. 

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) „valószínűleg rákkeltőnek” nyilvánította a teflont.

Műanyag palackok, műanyag flakonok

A hagyományos műanyag palackok biszfenol A-t (BPA) tartalmazhatnak, illetve DEHP-t, BBzp-t is. Ezek veszélyesek az endokrin rendszerre, a máj- és veseműködésre, sőt, rákkeltőek és igen veszélyes vegyi anyagok, amik potenciálisan veszélyeztethetik az emberi egészséget. A műanyagból kiszabadul a veszélyes anyag, sérülés, illetve hő hatására káros vegyületek oldódhatnak ki belőle, ezért a nem BPA mentes palackot egy használat után mindig ki kell dobni.

A PET rövidítésű átlátszó palack lehet többek között ásványvíz, szirup, gyümölcslé, étolaj, ecet, öblítő. Érdemes figyelni továbbá a kozmetikai, tisztítóeres flakonok, műanyag csomagolók, ételhordók, joghurtos dobozkák címkéit, a rajta látható jelzéseket is.

Mindig figyeld a műanyag palackon lévő jelzéseket. Az 1-es jelzésű műanyagokat nem ajánlott többször használni.

Veszélytelen műanyagok jelzése: 2, 4, 5

Válassz BPA mentes címkével ellátott műanyagot, mert csak így lehetsz biztos abban, hogy jó terméket választottál, olyat, ami biztonságos és nem árt az egészségnek.

Miklós Edit

Forrás: najzena.alo.rs

Facebook oldal: ITT>>>

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük