Így tudod csökkenteni a vastagbélrák kockázatát

Így tudod csökkenteni a vastagbélrák kockázatát

A vastag- és végbélrák a harmadik leggyakoribb rákfajta világszerte. A korábbi szakaszokban nehéz lehet elkapni. A tünetek, mint a hasmenés, hasi fájdalom és vérszegénység, könnyen figyelmen kívül hagyhatók, vagy összetéveszthetők egy másik, betegséggel.

Így tudod csökkenteni a vastagbélrák kockázatát


Jelentősen megugrott a vastagbélrák diagnózisa a fiatalabbak körében. Ennek oka valószínűleg többtényezős, amihez a gének, a környezeti expozíció és az életmód egyaránt hozzájárul. Tudjuk, hogy ha a vastagbélrákot korán észlelik, akkor hatékonyan kezelhető.

Szerencsére sok mindent megtehetsz a bélrendszer egészségének megőrzése érdekében. Szakemberek szerint létezik 5 gyakori hiba, amit érdemes elkerülni a belek egészsége érdekében. 

A családi anamnézis a vastagbélrák egyik legerősebb kockázati tényezője. A vastag- és végbélrákot diagnosztizáltak közül legfeljebb 1-nél a családtagok valamelyike is szenvedett ebben a betegségben. Miért fordulhat elő a rák a családokban? A szakemberek szerint a genetika, közös környezeti tényezők és a kettő kombinációja az ok.

Mivel rokonai egészsége közvetlenül befolyásolja a vastagbélrák egyéni kockázatát, kulcsfontosságú, hogy ismerd a családi anamnézist. Kérdezzed meg szüleidet, testvéreidet vagy távolabbi rokonaidat is. Valamelyik családtagnál, beleértve a nagyszülőket, unokatestvéreket, nagynéniket és nagybácsikat, diagnosztizáltak-e valaha vastagbélrákot.

Ha például megtudod, hogy egy elsőfokú hozzátartozód vastagbélrákban szenved(ett), azt tanácsolják, hogy korábban kezdd el a szűrést. A vastagbél egészsége a génjeidtől függ.

A vastag- és végbélrákos megbetegedések száma gyorsan nő a fiatal felnőttek körében. Bár a betegség, amely a felnőttek kevesebb mint 1%-át érinti, még mindig ritka, az incidencia megugrása még fontosabbá tette a korai szűrést és diagnózist.

E riasztó tendencia miatt az Egyesült Államok Megelőző Szolgálatainak Munkacsoportja 2021-ben új iránymutatást adott ki a vastagbélrák szűrésére , hogy megpróbáljon több esetet felderíteni. Most minden felnőttnek azt tanácsolják, hogy 45 éves kortól kezdje meg a szűrést kolonoszkópiával vagy széklet-alapú vizsgálattal.

A rendszeres kolonoszkópia különösen fontos gyulladásos bélbetegségben, például fekélyes vastagbélgyulladásban vagy Crohn-betegségben szenvedők számára, mivel ezek az állapotok növelhetik a vastagbélrák kockázatát. De még az egyébként olyan egészséges emberek is kaphatnak vastag- és végbélrákot, akiknek nincs családi előzménye.

Nem számít, mennyire egészséges az életmódod, ha elérsz egy bizonyos életkort, szűrést kell végezni. Javasolják az orvosok. A vastagbélrák korai felismerésének és kezelésének legjobb módja a szűrés.

Az orvosok országszerte észrevették, hogy sok fiatalabb felnőtt nem gondolja, hogy a kóros tünetek a ráké is lehetnek. Sok fiatalnál az egészségügyi szolgáltatók sem gyanakodhatnak azonnal a problémákra. Ez késleltetett diagnózisokhoz és gyengébb eredményekhez vezethet, mutatják a kutatások.

Ügyelj a székletürítési szokások változására. Ha mindig az ütemterv szerint volt székleted, de most gyakran például székrekedésed van, vagy vért észlelsz a székletében, esetleg hasi fájdalmaid vannak, érdemes orvoshoz fordulni. Hasmenés, fáradtság vagy megmagyarázhatatlan vérszegénység is indokolja az orvosi kivizsgálást.

Fontos, hogy kiállj magadért. Ha úgy érzed, hogy orvosod nem veszi komolyan a tüneteidet, kérj második véleményt, másik orvostól. 

Bár a vastagbélrák okait kevéssé ismerik, a vastagbélrákok több mint fele módosítható életmódbeli tényezőkhöz kapcsolódik. Szakemberek szerint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód együtt jár a vastagbélrák fokozott kockázatával.

Az étrended is nagy szerepet játszik. A vörös húsok és a túlságosan feldolgozott élelmiszerek, például a szóda, az édességek és a sütemények a vastagbélrák magasabb kockázatával járnak, míg a zöldségek, gyümölcsök és teljes kiőrlésű gabonák alacsonyabb kockázattal járnak.

Nincs tökéletes előrejelzője a vastagbélráknak, de globálisan az egészséges életmód segíthet annak elkerülésében. Mondják az orvosok.

Nyugodtan beszélj róla. Minél jobban megnyílunk a témában, annál jobban el tudjuk oszlatni a megbélyegzést a témával kapcsolatban.

Néha a szabálytalan bélmozgás – például a ceruzavékony vagy véres széklet – az egyetlen jel arra, hogy valami nincs rendben. Nehéz lehet megállapítani, hogy a tapasztalatod abnormális-e anélkül, hogy elmondanád másoknak, min megy keresztül.

Kínos érzés lehet erről beszélni, de meg kell tenni. Ez a te egészségi állapotod, és ha erről beszélsz, az életet menthet.

Miklós Edit

Forrás: huffpost.com

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük