8 étel, amitől rossz szagod lesz

8 étel, amitől rossz szagod lesz

Bűzös izzadság, kellemetlen lehelet, rossz szag. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a testszagok csak és kizárólag a személyes higiéniához és a szájhigiéniához kapcsolódnak. 

Ez valóban hatással lehet rá, de más tényezők is befolyásolhatják az testszagot. Ide tartoznak például bizonyos gyógyszerek, betegségek, érzelmek (stressz, félelem, öröm, stb.), bőrünk mikrobiotája (a bőrön található baktériumok elszaporodása, különös tekintettel a genetikára).

8 étel, amitől rossz szagod lesz
8 étel, amitől rossz szagod lesz

 

Ha odafigyelsz az étrendedre, semlegesítheted a kellemetlen rossz szagot anélkül, hogy rengeteg parfümmel, mentás szájpermettel vagy dezodorral kellene elfedni. 

A 2006-ban a Chemical Senses-ben megjelent tanulmány során 2 csoportra osztották a nőket. Voltak, akik vörös húst ettek és voltak akik nem. 2 hétig tartott a megfigyelés. Kiderült, hogy azok, akik vöröst húst ettek, a hónalj szaga sokkal erőteljesebb, kellemetlenebb volt azokénál, akik nem ettek vörös húst. 

Általánosságban elmondható, hogy az állati fehérjék, különösen a vörös húsok és a felvágottak azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyek a legrosszabb szagokat keltik. Nem ismert azonban, hogy ez milyen mértékben kezdi befolyásolni a testszagot. Ezenkívül hiányoznak az adatok arra vonatkozóan is, hogy mennyi ideig érezhető a kellemetlen szag. Végül ügyeljen arra, hogy az állati fehérjék a leheletet is befolyásolják.

Ezek az ételek rossz leheletet okoznak, de nem csak ezt! Mind a fokhagyma, mind a hagyma rossz szagú molekulákat tartalmaz, amelyeket az emésztőrendszer nem bont le. Ezeknek a molekuláknak el kell jutniuk valahova! Ezután a bőr pórusain keresztül izzadsággal, valamint puffadás miatt, gázokkal ürülnek ki. 

A szomjúság rossz leheletet okozhat, de nem a legjobb megoldás az, ha egy pohár alkohol után nyúlsz egy pohár víz helyett. A szervezet valóban mérgező elemnek tekinti az alkoholos italokat. Ezért minden eszközzel igyekszik kiüríteni, különösen a bőr pórusain keresztül, amely a szervezet legnagyobb kiválasztó szerve. Ezenkívül az alkohol serkenti a testet és felmelegíti a testfelületet, aktiválja a verejtéket is. És minél több az izzadság, annál több a rossz szagért felelős baktérium.

Az alkoholhoz hasonlóan a tea és a kávé is serkenti a szervezetet, és közben izzadást vált ki. A fokozott izzadás pedig szagot eredményezhet. Felesleges megemlíteni azt a tényt is, hogy ezek az italok kellemetlen lehelettel járnak. Ez azonban nem a zöld teára vonatkozik, amely viszont jótékony hatással van testszagunkra.

Káposzta, karfiol, brokkoli… Ezek az ételek hidrogén-szulfidot tartalmaznak, amely az emésztés során émelyítő módon bomlanak le, puffadást, gázokat okozhatnak. Ráadásul az általuk keltett kénes szag az izzadságon keresztül is érezhetőek!

Az emésztés során a fűszerek és a chili paprika büdös molekulái nem tűnnek el teljesen. Ezután már a verejtékben találjuk őket, és nem csak a hónaljban! Érdekes tény, hogy bizonyos országokban a fűszerek fogyasztását szúnyogriasztó hatása miatt nagyra értékelik. Ezenkívül a fűszerekben található kapszaicin megemeli a testhőmérsékletet. Ez tehát aktiválja a hőszabályozás jelenségét, a test és az arc is fokozottan izzad tőle, ami rossz szagot eredményezhet.

Míg az eddig említett élelmiszerek többsége kellemetlen szagot okoz a leheletben vagy az izzadságban, a spárga ezek mellett kellemetlen szagot hagyhat a vizeletben. A spárgasav valóban metántiolt, dimetil-szulfidot és dimetil-szulfont termel. Kénösszetételük együttesen rothadt tojásszagúvá teheti a vizeletet.

Van egy genetikai betegség, az úgynevezett rothadt halszag szindróma. A trimetilamin (a halban, tojásban vagy fehérjében gazdag élelmiszerekben található büdös vegyület) a szervezetben nem tud átalakulni, lebomlani. A büdös halszag így a verejtékben, a nyálban vagy akár a vizeletben is megtalálható. A betegség ritka, a New York-i Tudományos Akadémia Annalsában 2007-ben megjelent tanulmánya azt mutatta, hogy sok olyan embernek lett erre a betegségre pozitív a tesztje, akiknek megmagyarázhatatlan szaga volt.

Forrás: astucesdegrandmere.net

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük