Súlyos következményei lehetnek a stressznek - A szervezet így jelez

Súlyos következményei lehetnek a stressznek – A szervezet így jelez

Súlyos következményei lehetnek a stressznek – A szervezet így jelez. 5 meglepő jel, ami arra utal, hogy túl stresszes vagy. Az állandó nyomás katasztrofális lehet az egészségre, mivel tartósan megemeli az adrenalin és a kortizol szintjét. Rövid távon ezek a stresszhormonok felkészítik a szervezetet a cselekvésre – például most épp a karácsonyi tennivalók siettetésére –, de hosszú távon magas vérnyomáshoz, valamint súlyos gyulladásokhoz vezethetnek az egész szervezetben. Íme néhány piros zászló és stressztünet, amelyekre figyelni kell.

Súlyos következményei lehetnek a stressznek - A szervezet így jelez

Súlyos következményei lehetnek a stressznek – A szervezet így jelez. Mutatjuk.

Néha a betegek fülfájásra panaszkodnak, de semmi jele a fertőzésnek. Fej- és állkapocs fájdalom is lehet gyakran árulkodó jel. Nem világos, hogy pontosan miért, de egyesek összeszorítják a fogukat munka közbeni koncentráláskor,  huzamosabb ideig. Mások a fogukat csikorgatják álmukban. Nagyon extrém esetekben az alsó állkapocs ízületei annyira begyulladhatnak, hogy beszorulnak és az állkapocs bereteszelődik. A legjobb megoldás a stressz okának felszámolása – a kognitív viselkedésterápia hasznos lehet a stresszkezelésben –, de addig is a szájvédő használata megakadályozza a szorítást és a fogak károsodását. A gyulladáscsökkentők enyhítik a súlyos ízületi duzzanatot, míg a lágyabb ételek, amelyek nem igényelnek túl sok rágást, pihentetik az állkapcsot.

Amikor a szervezet fenyegetést észlel, akár egy képzeltet is, az emésztőenzimek szekréciója csökken.  A stresszhormonok a belek görcsösségét is okozhatják, ami gyomorfájdalmat, hasmenést vagy székrekedést okozhat – ez az irritábilis bél szindróma (IBS) kulcstünete. Hosszú távon a bél olyan érzékennyé válhat, hogy bizonyos ételeket már nem képes tolerálni. Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint azok közül az emberek közül, akik azt hitték, hogy laktózérzékenyek, valójában kevesebb mint egyharmaduk volt az. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy nem véletlen, hogy a stressz és a szorongás szintje magas volt az összes teszteltnél. Ha érzékeny a bélrendszered, akkor a kiváltó ételek kerülése segíthet, de általában a stressz kezelése a leghatékonyabb gyógymód. Ne becsüld alá a stresszkezelés pozitív hatását a belek egészségére!

Ugyanaz a stresszreakció, amely felkészíti a testet a fenyegetések leküzdésére, élesíti az érzékeket is, lehetővé téve számunkra, hogy éberebbek legyünk a veszélyekre. Látás esetén az adrenalin hatására a pupillák kitágulnak, hogy több fényt engedjenek be.  Munka közben sajnos keveset lnézünk fel a képernyőnkről, ami tovább terhelheti a szemünket. A megnövekedett fényérzékenység látási problémákhoz vezethet, míg a hosszan tartó stressz a szem körüli apró izmok megfeszülését is okozhatja, ami rángatózást, kettős látást és fájdalmat okoz. Ha bármilyen látásproblémát tapasztalsz, azonnal fordulj optikushoz. Érdemes 20 percenként felnézni a számítógépről, hogy pihenjen a szemed.

A kortizol stresszhormon egyik szerepe, hogy elárasztja a véráramot glükózzal, hogy energiát adjon a gyors cselekvéshez bármilyen fizikai veszély esetén. De ha ez a „veszély” pszichológiai, például túlzott munkaterhelés, vagy a karácsonyi bevásárlás elvégzése, a szervezet nem használja fel a felesleges glükózt a fizikai reakcióra. Ehelyett a felesleges glükóz zsírrá alakul, majd a has körül raktározódik el, ahol rengeteg kortizol receptor található. Sajnos tudjuk, hogy a diabétesz és a szívbetegség kockázata a derékmérettel együtt növekszik, ezért ezt a fajta zsírt komolyan kell venni.

Gyakran társítjuk a stresszt azzal, hogy nyomás alatt kell elintézni a dolgokat – ilyen az enyhén mániákus munkavégzés az irodában, vagy a ház körüli zsivaj, miközben a gyerekekről gondoskodunk. Valójában a krónikus stressz kevésbé termelékenyebbé tehet, mint valaha, mert komoly hatással van az energiaszintre. Kezdetben a stressz megzavarhatja az alvást, ami miatt fáradt leszel, és olyan stimulánsok után nyúlsz, mint a kávé és a cukor – mindkettő rövid időn belül energiaösszeomláshoz vezet, és tovább zavarja az alvást. Az is tény , hogy hosszú távon úgy tűnik, hogy a kortizol már nem működik, mert a szervezet nem termel elegendő mennyiséget, vagy a szervezet nem reagál a termelésére. (A tanulmányok összefüggést mutatnak e hormon alacsony szintje és a krónikus fáradtság között, ami az úgynevezett kiégés egyik tényezője lehet.) Akárhogy is, a stresszszint kezelése segít elkerülni a szélsőséges energiazuhanást hosszú távon.

Forrás: healthy-magazine.co.uk

Post Author: StoryMix

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük